Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Bíróság előtt a törpevetés ügye

2001.11.29. 11:03
A szabad vállalkozás új ikonja lehet az a 95 centiméter magas amerikai rádiós DJ, aki pert indított Florida állam ellen, mivel az egy 1989-es törvénnyel betiltotta a floridai kocsmák egykor népszerű időtöltését, a törpedobálást. Dave Flood viszont kijelentette: nehogy már az állam mondja meg, mivel kereshetek pénzt.
Dollármilliókat megmozgató üzletté növekedett a nyolcvanas években a törpedobás vagy törpevetés az angolszász országokban, később néhány helyen - Florida és New York államokban - betiltották jogvédő szervezetek nyomására, most viszont fordulat történhet, ha Flood sikerrel jár.

Különös angolszászok

Rekordok
Az utolsó Brit Törpedobó Bajnokságot Jimmy Leonard kidobóember és teherautósorfőr nyerte, aki a 'Lenny, az Óriás' művésznéven fellépő, 1 méter 30 centi magas és 44 kilós, vagyis a kategória felső határait feszegető törpét 3 méter 48 centi távolságra vetette. Ausztráliában, a sportág őshazájában állítólag 9 méter feletti a rekord, de arról nem találtunk hiteles információt, hogy az elvetett súly mekkora volt.

A kifinomult angolszász kultúrában járatlanok kedvéért néhány szó a sportágról. Az Amerikai Jogtudományi Szemlében (The American Journal of Jurisprudence) megjelent törpevetéstiltás-ellenző tanulmány szerint a sportot leggyakrabban kocsmákban vagy sportlétesítményekben űzik. Célja, hogy egy törpét - természetesen annak beleegyezésével - a lehető legmesszebb hajítsunk. A helyezettek pénzdíjat kapnak. Az eldobandó törpe - akit szintén megfizetnek - teljes védőfelszerelést hord. A becsapódási felületet néha matrac fedi. A jobb megragadhatóság érdekében a törpe hámot és fogantyút visel, hogy jobb fogás essék rajta.

A wrestling konkurenciája lehetne?

A tanulmány szerint a sokat foglalkoztatott kistermetűek dollárban hat számjegyű summát kereshettek. A sorozatos tiltásokat megelőzően egy szervezőiroda az Egyesült Államok ezer bárjában akart ilyen versenyeket szervezni.

Én mondom meg, ki dobhat el

Dave Flood, a szabad vállalkozás bajnoka mereven elutasítja, hogy az állam beleszóljon, ki hagyhatja magát dobálni. "Azt feltételezik, hogy amiért testi fogyatékos vagy, nem vagy képes döntéseket hozni. Én nem vagyok szellemi fogyatékos. Nem tetszik nekem, ha a kormány mondja meg, mit tehetek és mit nem."

Törpe van, pia nincs

A rádiós DJ bírósági keresetében Jeb Bush floridai kormányzót (az amerikai elnök testvérét) és annak az állami szervnek a vezetőjét nevezte meg alperesként, amely a törvény betartatásáért felel. A jogszabály szerint megvonható az alkoholárusítási engedély azon kocsmáktól, amelyek törpevető akciót szerveznek. Flood annak kimondását kéri, hogy a tiltás alkotmányellenes.

Az Apró Emberek nem támogatják

Cara Egan, az Amerika Apró Emberei (AAE) nevű érdekvédelmi szervezet alelnöke szerint Floodnak számtalan törvényes lehetősége van arra, hogy "hülyét csináljon magából". Az AAE tette annak idején a legtöbbet a tiltás kilobbizásáért.