Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A toryk lemondtak az euróellenes kampány vezetéséről

2002.06.06. 08:27
A brit konzervatív párt nem vállalja az euró bevezetése elleni kampány vezetését, mert attól tart, hogy a párt jelenlegi népszerűtlensége ártana a kampány sikerének.
A toryk elnöke, Iain Duncan Smith elutasította, hogy az euróellenes mozgalmak szándékának megfelelően a konzervatív párt álljon a közös európai valuta bevezetése ellen irányuló kampány élére.

"Nem támadom, hogy megbukjon"

A döntésről a pártelnök főtanácsadója tájékoztatta a The Independent című brit lapot. Dominic Cummings szerint a font megmaradásának legnagyobb akadályozója az lenne, ha a konzervatívok határoznák meg az euróellenes kampány üzeneteit, mint ahogy a múltban tették, mert akkor a munkáspárti kormánynak valódi esélye lenne az euró bevezetéséről szóló népszavazás megnyerésére.

"A döntést nehéz elfogadni néhány torynak, azonban sok ember számára csak egy dolog népszerűtlenebb az eurónál, és ez a konzervatív párt" - nyilatkozta a lapnak Cummings, aki négy hónappal ezelőtt szegődött a toryk pártelnöke mellé. Előtte a Business for Sterling szervezet igazgatójaként az euróellenes kampány szervezésén munkálkodott.

Keresztülhúzni Blair számítását

Cummings szerint a toryknak úgy kell a pártok felett álló euró ügyében megnyilvánulniuk, hogy az az egész nemzethez szóljon. Ha népszavazásra kerül sor a párt természetesen részt vesz majd az euróellenes koalícióban, azonban nem annak élén.

Cummings kijelentette: egyre jobban bízik abban, hogy a konzervatív párt megváltozik, és a brit kormányfő, Tony Blair nem tudja megnyerni az euróról szóló népszavazást. Szerinte Blair arra számított, hogy a konzervatívok vezetik az euróellenes kampányt, és így megnyerheti az euróról szóló népszavazást.

A konzervatív párt stratégái szerint Duncan Smith döntése segítheti az euróellenes kampányt abból a szempontból is, hogy erősíti a Munkáspárt euroszkeptikus szárnyát.

Bizonyos, hogy az euróellenes mozgalom mellett az európárti tábor is csalódni fog a toryk önkritikus döntése miatt, ugyanis ők is a népszerűtlen konzervatívokat szerették volna látni az euróellenes kampány élén, hisz ez felelt volna meg érdekeiknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!