Alfréd
-2 °C
2 °C

Duplázódott a Toshiba vesztesége

2003.07.30. 12:10
A legnagyobb japán chipgyártó részvényei több mint nyolc százalékkal estek, miután a vállalat bejelentette, hogy negyedéves vesztesége duplájára nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Elemzők a veszteség csökkenésére számítottak.
A Toshiba április-júniusi vesztesége 36,9 milliárd jenre (309 millió dollár) nőtt a tavalyi 18,8 milliárd jen után, közölte a Financial Times. A cég szerint a rossz eredmény oka, hogy visszaesett a kereslet a tévék és számítógépek iránt. A hír hatására a vállalat papírjainak árfolyama 8,4 százalékkal 460 jenre csökkent.

Maradt az éves előrejelzés

A cég üzemi vesztesége 26,3 milliárd jenről 41,3 milliárd jenre nőtt, míg a bevételek 6,2 százalékkal 1120 milliárd jenre estek. A veszteség részvényenként 11,45 jen. A társaság mindezek ellenére fenntartja a negyvenmilliárd jenes tiszta profitról és 170 milliárd jenes működési eredményről szóló éves előrejelzését. Elemzők szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a rossz kezdés után sikerül a kitűzött célt elérni.

A vállalat számítógép-, és háztartási elektronikai részlege szerepelt a legrosszabbul, csak a chipgyártó egység forgalma nőtt, a kamerás mobiltelefonok és digitális kamerák iránti növekvő keresletnek köszönhetően.