Bernadett
0 °C
4 °C

Sokezres elbocsátás a Toshibánál és a Hitachinál

2001.08.27. 16:45
A japán Toshiba alkalmazottainak 10 százalékától kénytelen megválni - közölte a cég. A vállalat több mint 18 ezer embertől válik meg a lassuló gazdasági növekedésre hivatkozva. Sajtóértesülések szerint a Hitachi is hasonló mértékű leépítést tervez. A Toshiba a jövőben várhatóan együttműködik a chipgyártásban a német Infineonnal.
A Toshiba várhatóan 18800 embert bocsát el, 17 ezer munkahely Japánban válik feleslegessé - közölte a BBC. A cég a szigetországban valószínűleg 21 üzeméből hatot bezár. Japánban további tízezer alkalmazott beosztása változik meg a cégen belül.

Nagy profit helyett jelentős veszteség

A vállalat egyúttal közölte, hogy 190 milliárd jenes (1,6 milliárd dolláros) adózás előtti veszteségre számít a márciussal záruló pénzügyi évben. Korábban ugyanerre az időszakra még 110 milliárd jenes (900 millió dolláros) profittal számolt a cég. A vállalat szerint a veszteség és elbocsátások alapvető oka a gazdasági növekedés lassulása, a kedvezőtlen piaci viszonyok.

Mindenki karcsúsít

A Toshiba versenytársai sincsenek sokkal kedvezőbb helyzetben: a Fujitsu egy héttel korábban 16400 alkalmazott elbocsátását jelentette be. A Hitachi japán lapértesülések szerint szintén húszezres leépítésre készül. A Hitachi Chemical hétfőn 800 fő elbocsátását jelentette be.

Németekkel kooperálnak

A Toshiba azt is közölte, hogy tárgyalásokat folytat egy egyelőre meg nem nevezett céggel chipgyártó részlegeik összekapcsolásáról. Később a német Infineon megerősítette, hogy ők tárgyalnak a japán vállalattal az együttműködésről. Az Infineon eladásai az április-júniusi negyedévben 62 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, és a német cég is ötezer fő elbocsátásáról döntött.