Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A TotalFinaElf emberiség elleni bűnei?

2002.05.08. 12:20
Négy mianmari állampolgár feljelentést tett a brüsszeli bíróságon a TotalFinaElf kőolajvállalat és két mianmari igazgatója ellen, mert szerintük felelősség terheli őket is a katonai junta emberiség elleni bűncselekményeiben.
A L'Echo című gazdasági napilap értesülése szerint a kijelölt vizsgálóbíró a belga bíróságoknak emberiség elleni és háborús bűnök ügyében törvényileg biztosított egyetemleges illetékessége alapján elfogadhatónak minősítette a feljelentést.

Először indul vállalat ellen ilyen eljárás

Ez az első eset, hogy nem volt diktátorok, politikusok, hanem vállalat, illetve vállalati igazgatók ellen indítanak eljárást emberiség elleni bűnök címén Belgiumban.

A feljelentők annak megállapítását kérik a belga bíróságtól, hogy a TotalFinaElf mint jogi személy és két mianmari vezetője, Thierry Desmaret és Hervé Madeo személyes felelősséggel elősegítették, hogy a mianmari katonai junta kényszermunkával, deportálással, gyilkosságokkal, önkényes kivégzésekkel és kínzásokkal sorozatosan emberiség elleni bűnöket kövessen el népével szemben.

A cég levelezése szerint tudtak a kényszermunkáról

A feljelentők szerint a franciaországi központú nemzetközi vállalat levelezéséből kitűnik: teljesen tisztában volt azzal, hogy egyik mianmari gázvezetékük építésénél a helyi alvállalkozók rendszeresen kényszermunkásokat vesznek igénybe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!