Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A TotalFinaElf emberiség elleni bűnei?

2002.05.08. 12:20
Négy mianmari állampolgár feljelentést tett a brüsszeli bíróságon a TotalFinaElf kőolajvállalat és két mianmari igazgatója ellen, mert szerintük felelősség terheli őket is a katonai junta emberiség elleni bűncselekményeiben.
A L'Echo című gazdasági napilap értesülése szerint a kijelölt vizsgálóbíró a belga bíróságoknak emberiség elleni és háborús bűnök ügyében törvényileg biztosított egyetemleges illetékessége alapján elfogadhatónak minősítette a feljelentést.

Először indul vállalat ellen ilyen eljárás

Ez az első eset, hogy nem volt diktátorok, politikusok, hanem vállalat, illetve vállalati igazgatók ellen indítanak eljárást emberiség elleni bűnök címén Belgiumban.

A feljelentők annak megállapítását kérik a belga bíróságtól, hogy a TotalFinaElf mint jogi személy és két mianmari vezetője, Thierry Desmaret és Hervé Madeo személyes felelősséggel elősegítették, hogy a mianmari katonai junta kényszermunkával, deportálással, gyilkosságokkal, önkényes kivégzésekkel és kínzásokkal sorozatosan emberiség elleni bűnöket kövessen el népével szemben.

A cég levelezése szerint tudtak a kényszermunkáról

A feljelentők szerint a franciaországi központú nemzetközi vállalat levelezéséből kitűnik: teljesen tisztában volt azzal, hogy egyik mianmari gázvezetékük építésénél a helyi alvállalkozók rendszeresen kényszermunkásokat vesznek igénybe.