Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

A Toyota lenyomja Amerikát

2003.02.05. 11:35
Saját fegyverével verte meg a Toyota az amerikai autógyártókat: kisteherautói és szalonterepjárói igen népszerűek, így a svungos utolsó negyedévvel együtt remek 2002-t fognak zárni.
A legnagyobb japán autóipari konszern, a világ harmadik gépkocsigyártója, a Toyota az elmúlt negyedévben közel a duplájára növelte nyereségét.

A vállalat szerdai közlése szerint sikerült a márciusig tartó pénzügyi év harmadik negyedévében a nettó nyereséget 216 milliárd jenre ( 1,7 milliárd euró) növelni, szemben a megelőző pénzügyi év azonos időszakában elért 111,4 milliárd jenes nyereséggel.

Új modellek, kisebb költség

Araki Rjudzsi alelnök két tényezővel, egyrészt az új modellek sikeres bevezetésével, másrészt pedig a globális eladási hálózat megerősödésével magyarázta a jó eredményt. A konszern arra számít ezek alapján, hogy sikerül az idei pénzügyi évben felülmúlni a tavalyi eredményeket. Nem is kevéssel.

Stephen Usher, a J.P. Morgan Reutersnek nyilatkozó elemzője szerint a Toyota remek szereplésének egyik kulcsa a 70 milliárd jenes költségcsökkentés volt. A japán gyártó az eddigi legjobb eredményét 30 százalékkal meghaladó rekordnyereségre számíthat - jósolta Christopher Richter, a HSBC szakértője. A cég saját előrejelzése szerint az üzleti évben 6,22 millió járművet fognak eladni az egy esztendővel korábbi 6,2 millió után.

Jól állnak Amerikában

A nagy kérdés most már az, hogy a kulcsfontosságú amerikai piac 10 százalékát kezében tartó Toyota képes lesz-e 2003-ban fenntartani ezt az ütemet. Ebben az iraki háború akadályozhatja meg, bár a szakértők pillanatnyilag nem számolnak az autók iránti kereslet drasztikus csökkenésével.

A Toyota hisz a növekedésben, hiszen nemrég jelentette be, hogy új pickup-összeszerelő üzemet nyit a texasi San Antonióban 2006-ban, míg 2005-ben egy új mexikói gyár kezd termelni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek