György
14 °C
24 °C

Lefagytak Európa tőzsdéi

2003.03.26. 12:00
Hiába váltakoztak hatalmas emelkedést, majd zuhanást hozó napok az utóbbi időszakban, szerdán alig mozognak az árfolyamok, mert mindenki a lassan csordogáló harctéri híreket figyeli. A befektetők láthatólag nem tudják, hogy aránylag gyors, vagy elhúzódó háborúra számítsanak.
"A befektetők megerősítésre várnak, hogy eldönthessék a követendő stratégiát" - magyarázta a piacok hangulatát Gert-Jan Nikken, a holland Fortis Bank elemzője.

A háború kitörésére a tőzsdék komoly emelkedéssel reagáltak, aztán hirtelen jókora zuhanás következett, amint a befektetők elbizonytalanodtak, hogy tényleg annyira villám lesz-e a háború A hétfői esés után kedden - hiába szóltak a hírek az irakiak vártnál nagyobb ellenállásáról - New Yorkban megint drágultak a papírok.

Nem tudják, mire számítsanak

Szerdán az elbizonytalanodott tőzsdei játékosok eddig nem tudták eldönteni, hogy bizakodjanak vagy inkább essenek pánikba, így az európai indexek nem nagyon mozdultak el sem felfelé, sem lefelé. Japánban már véget ért a kereskedés, a Nikkei index 1,37 százalékot izmosodott.

Nem sokat mozdult az arany ára sem. Kedden hiába csökkent az olajár az állítólagos bászrai felkelés hírére, ma egyelőre ismét drágul a kőolaj, hiszen például a nagy kitermelőnek számító Nigériában továbbra is áll a kutak jelentős része a törzsi zavargások miatt. A drágulást több elemző azzal magyarázza, hogy az olajbrókerek a háború elhúzódására tippelnek.