Szilárda
-4 °C
2 °C

Mi állíthatja meg a tőzsdék zuhanását?

2007.02.28. 10:01
A technikai elemzésekből kiderül: több tőzsdei mélypont is áttört a keddi piaci pánikban. Észak-Amerikában rosszabb a helyzet, mint Európában. A Dow Jonesnál a 12 200 pontos határ lehet a lélektani támasz.

A keddi globális részvénypiaci szabadesés következtében több hónapos trendek sérültek komoly mértékben egyetlen nap alatt az amerikai és az európai piacokon. Könnyen lehet, hogy a domináns indexek növekedési periódusának végét jelenti a mostani krach. Kizárólag a technikai elemzés legfontosabb indikátorainak segítségével tekintjük át azt, hogy milyen szintek estek el, és mely technikai szintek jelenthetik a szabadesés végét.

Egy nap alatt három és fél hónap bukott el

A Dow Jones esetében a már több mint fél éve tartó pozitív trend igen komoly mértékben sérült, az index egyetlen nap leforgása alatt 3 és fél hónap emelkedését adta vissza. Az alábbi grafikonon kis vízszintes vonalakkal jelölt – egyre magasabbra kerülő mélypontok – közül a legutolsó négyet határozottan áttörte az index.

A 12 200 pontnál található, igen erőteljes támaszszint azonban megfogta a barométert. Ez a szint kulcsfontosságú lehet szerdán és a következő napokban is. Ha az elesik, úgy nagy valószínűséggel a csökkenő trend folytatódására lehet felkészülni.

A fentiek következtében a legfontosabb indikátorok – az RSI és az MACD – hatalmas zuhanást mutattak be. A hosszú távú, 200 napos mozgóátlag azonban egyelőre nem sérült, miközben a közép távú, 50 napos mozgóátlagon úgy szaladt át az index, mint kés a vajon.

A Nasdaq három támaszt is áttört

A technológiai részvényeket tartalmazó Nasdaq a Dow-hoz hasonlóan hatalmas réssel kezdte meg a kereskedést, s azonnal áttört 3 mini támaszt is az index. Azonban 2400 pontnál egy olyan igen erőteljes támasz foghatja meg a barométert, ami az elmúlt 4 hónap során mindig kiválóan funkcionált. Az elmúlt hónapkban alulteljesítő Nasdaq kitörése egyértelműen behalt.

Az S&P 500-et szintén megfogta egy igen jelentős támasz szint, az egyre magasabb mélypontokból azonban azonnal három is elesett. Az index ráadásul áttörte az ötvennapos mozgóátlagot is.

A németeknél kisebb a baj

A DAX esetében nem történt akkor a baj, mint a tengerentúlon. A német indexet ugyanis a tegnapi napon szinte megfogta a növekvő tendencia legutolsó mélypontja, ami egyben a január közepén látható mini gap felső szélét is jelenti.

Technikailag a problémát a gap alsó szélének elesése jelentené, a mai napon tapasztalható mozgás tehát alapvető fontosságú lesz a továbbiakra nézve – főként a hatalmas amerikai esés miatt, amit az európai piacoknak még nem volt lehetőségük lereagálni. A DAX-ot egyelőre fogja az 50 napos mozgóátlag is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!