Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Biztató hét várható a New York-i tőzsdén

2008.05.04. 20:08
Elemzők szerint a Wall Street-i mutatók a jövő héten újabb nyereségekre tehetnek szert. A várakozások szerint olyan nagy cégek jelentenek, amelyek eredményei azt sugallják majd a befektetőknek, hogy az amerikai gazdasági lassulás kevésbé drámai, mint azt korábban hitték.

A múlt héten a Dow Jones index 1,3 százalékot, az összetett Nasdaq mutató 2,2 százalékot és a Standard & Poor's 500-as mutató 1,2 százalékot erősödött.

A céges hírek sorában a jövő héten teszi közé eredményeit a Cisco Systems, a világ vezető informatikai hálózatépítője. A technológiai ágazat részvényeinek mozgására minden bizonnyal erőteljesen hat majd az is, hogy a hétvégi hírek szerint nem lesz Microsoft-Yahoo házasság.

A jövő heti céges beszámolók sorában szerepel még egyebek között az AIG, a világ legnagyobb biztosítótársasága, valamint a Walt Disney Co. negyedéves jelentése is.

A heti makrogazdasági hírek között lesz majd hétfőn a szolgáltatási ágazat beszerzőmenedzser mutatójának áprilisi alakulásáról szóló jelentés, amely az amerikai gazdaság legjelentősebb szektorának teljesítményéről ad útmutatást. New York-i idő szerint még hétfőn beszél a Fed elnöke is, aki a jelzálogpiac eseményeivel foglalkozik.

A fontosabb makromutatók közül a jövő héten szerdán a mezőgazdaságon kívüli ágazatok termelékenysége és az egységnyi munkaköltség mutatója is nyilvánosságra kerül, míg pénteken a márciusi kereskedelmi mérleg adatát teszik közzé.

Az árfolyamhatásokon keresztül ugyanakkor hathat az amerikai befektetői hangulatra az Európai Központi Bank csütörtökön esedékes kamatdöntése is, miután a Fed a múlt szerdán negyed százalékponttal 2,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát.