Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Emelkednek a tőzsdék Szaddam Husszein elfogásának hírére

2003.12.15. 12:43
Kapcsolódó cikkek (1)
A vezető európai tőzsdeindexek stabilan a pozitív tartományban nyitottak Szaddam Husszein volt iraki diktátor elfogásának hírére. Elemzők szerint a Wall Street talán újra mozgásba hozza a dolgokat.
A vezető európai tőzsdeindexek pozitív tartományban indítottak a volt iraki diktátor elfogásának hírére. Szárnyalni azonban akkor fognak a tőzsdék, ha Szaddam Husszein elfogása után nyugodtabbá válik az iraki helyzet - írja a BBC. Az állandó támadások a szövetséges haderő ellen ugyanis elbizonytalanították a befektetőket.

Csökken az olaj és az arany ára

A BUX kicsit csökkenni kezdett - de így is 58 pontos pluszban van -, az OTP már gyengül, a többi blue chip még erősödik.

Az ázsiai tőzsdék közül legjobban a japán Nikkei ugrott meg, de az ausztrál indexek is nőttek. A nap folyamán a dollár árfolyama is erősödésnek indult az euróval szemben.

Szaddam elfogásának hírére esni kezdett az olaj ára is, a Brent olaj hordónkénti ára 43 centtel olcsóbb. Megfigyelők a süllyedést azzal magyarázták, hogy a remények szerint visszafogottabbak lesznek az iraki olajipari létesítmények - vezetékek és finomítók - elleni szabotázsakciók, így stabilabb és akár nagyobb is lehet az ország olajkivitele.

Az arany unciánkénti ára mintegy hét dollárral esett az iraki fejlemények nyomán, ám elemzők arra számítanak, hogy a jegyzés a 400-410 dolláros sávban marad, s továbbra is az euró/dollár keresztárfolyam mozgása határozza majd meg az árat.

A Reuters tudósítása szerint vannak olyan szakértők, amelyek azt várják, hogy 390 dollárig is süllyedhet az ár - ebben az év végi profitkivétek is szerepet játszhatnak -, s onnan ismét lendületesen emelkedik majd.