Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Árfolyamzuhanás a madridi merénylet miatt

2004.03.12. 11:43
Meredeken zuhantak a részvényárfolyamok egész Európában a madridi merényletek hatására, különösen miután olyan hírek kaptak lábra, hogy a terrorista akció az al-Kaida műve lehetett.
Csütörtökön a reggeli csúcsforgalomban négy helyiérdekű vonaton, illetve pályaudvaron robbant bomba csaknem egy időben Madridban. Több mint 170-en vesztették életüket és mintegy hatszázan megsebesültek. A hatóságok az ETA baszk terrorista szervezetet gyanúsítják, de nem lehet kizárni, hogy legalábbis segítséget kapott hozzá arab terroristáktól.

Ez a hír szinte pánikot keltett az európai tőzsdéken. A részvényárfolyamok a tegnap délelőtti kereskedésben mintegy három százalékot estek Európában. A visszaesést az idegenforgalmi, turisztikai, illetve ezzel kapcsolatos cégek árfolyamainak zuhanása okozta, mivel a merényletek után várható, hogy a spanyol gazdaság legfontosabb ágazata, az idegenforgalom jelentősen visszaesik.

A legnagyobb vesztesek

A legnagyobb európai légitársaság, a British Airways árfolyama 8,3 százalékot zuhant, a legnagyobb utazási iroda, a német TUI részvényei 5,35 százalékot estek, a világ negyedik legnagyobb szállodalánca, az Accor SA 4,1 papírjai 4,1 százalékot vesztettek értékükből. Ugyancsak vesztesek a biztosítótársaságok: az Allianz 5, az Aegon 4,4 százalékot vesztett értékéből.

A hirtelen jött sokk miatt mindenki szabadulni akart részvényeitől, a tőzsdeindexek oly mély szintekre jutottak, ahol tavaly óta nem jártak. A tengerentúlon a nyitást követően szintén lefelé indultak az indexek, a folyamat azonban átmenetileg lefékeződött, részben annak köszönhetően, hogy a félvezetőszektorból kedvező hírek érkeztek: a National Semiconductor a vártnál jobb eredményről és profitkilátásokról számolt be.

Péntek reggel tovább szánkáznak lefelé a vezető nyugat-európai részvényindexek: nyitás után fél órával az FTSE-100 1,4, a CAC-40 2,1, a DAX 1,8 százalékos mínuszban volt.

A BÉT indexe a hét utolsó kereskedési napját is veszteséggel kezdte: a BUX 47,83 pontos csökkenéssel 10 429,35 ponton nyitott. A blue chipek közül a Mol 50, az OTP 6, a Richter 305 forintos mínusszal startolt, a Matáv tegnapi záróértékén kezdett. A korábbi napok sztárja, az FHB 150 forintos eséssel rajtolt.