Szilárda
0 °C
6 °C

Csaló nyerheti a millió dollárt?

2007.06.14. 14:33
A CNBC tőzsdei játékán olyan versenyző kezébe kerülhet az egymillió dolláros fődíj, aki ellen korábban már vizsgálódott az értékpiaci felügyelet. Kereskedési technikája most is felkeltette riválisai gyanakvását, és maniulációval vádolják. Több játékost kizárhatnak a játékon, amely egyébként összesen 375 ezer résztvevőt vonzott.

A CNBC vizsgálatot indít tőzsdeversenyével kapcsolatban, miután felmerült a gyanú, hogy egyes játékosok nem tisztességes módon végeztek az élen. Számos játékos kizárása bekövetkezhet, és előfordulhat, hogy olyan személy kezébe kerül a millió dolláros csekk, aki már korábban értékpapír-piaci felügyeleti vizsgálat alanya volt, és akit riválisai manipulációval vádolnak - írja a Business Week.

Egyszer már kirúgták

Ez az ember Joe Dondero, aki jelenleg a New Jersey-i Visionary Trading alkalmazottja. A hírek szerint Donderót korábban kereskedési módszerei miatt bocsátották el értékpapírcégektől. Az érintett nem kommentálta a híreszteléseket.

A CNBC márciusban indította játékát, amely összesen 375 000 résztvevőt vonzott. Egy héttel ezelőtt került nyilvánosságra, hogy a CNBC szoftverének hibája miatt több versenyző is jelentős haszonra tett szert: néhányan látták a zárás utáni kereskedésben történő elmozdulásokat, de még záró áron vásárolhatták meg a részvényeket.

Dondero nem ilyen módon tett szert előnyre, így még most is versenyben van a díjért. A verseny utolsó szakaszában az öt legjobban teljesítő közé küzdötte magát, de többnyire olyan kispapírok segítségével, amelyek forgalma alacsony a valódi piacokon. Kereskedési technikája a többi élen végző gyanakvását is felkeltette. Miután Dondero rendszeresen csak kis érdeklődésre számot tartó részvényeket vásárolt, számos versenyző aggódni kezdett, hogy esetleg manipulálni tudta az árakat a valódi részvénypiacokon, annak érdekében, hogy előkelőbb helyre kerüljön a játékban. Erről azonban a szervezők nem tudnak megbizonyosodni minden kétséget kizáróan.

Magyarázkodik

Dondero magyarázata a vizsgálat során feltett kérdésekre megkérdőjelezte a játékos módszereit, ám perdöntő bizonyítékokat nem tudott szolgáltatni. A versenyzők feltételezése szerint Dondero részvényeket vásárolt CNBC-portfoliójába, majd a valódi piacokon is ugyanezekbe fektetett, felhajtva a részvényárfolyamot, amit kis forgalmú papírok esetén jóval könnyebb elérni. A játék végső felvonásában Dondero szép sikereket ért el a BioProgress nevű angol gyógyszertársaság és a koreai telekommunikációs társaság, a Hanarotelecom papírjainak megvásárlásából. Mindkét cég részvényei beszerezhetők a Nasdaqon. A BioProgress átlagos volumene 3100 darab volt, a Hanarotelecomé pedig 7400 körüli. De mindkét részvény forgalma jelentősen megugrott, miután Dondero CNBC-s portfoliójának része lett.

A Hanaro azon a napon, amikor a versenyző a játék keretein belül vásárolt a koreai cég részvényeiből 19 000-es, a rá következő napon pedig 27 000 darabos forgalmat mutatott fel a papír a valódi piacokon, aminek nyomán Dondero 6,4 százalékos hozamot könyvelhetett el játékportfolióján. A rá következő napon a BioProgress lett a kiválasztott, azon a napon közel 5000 részvény cserélt gazdát a megelőző nap 0 darabos forgalmához képest, és a játékosnak 4,5 százalékos hasznot hozott.

Nem mindig volt ilyen szerencsés Dondero. Május 21-én ismét a BioProgress volt a kedvenc, aznap 23 000 darabos forgalma volt a részvénynek a Nasdaqon, míg a megelőző napon csupán 1400 darabos, mindez azonban csak 2,6 százalékos hozamot biztosított a játékosnak. A kedvencek között szerepelt még a Velcro nevű reteszgyártó és a Macronix International nevű tajvani vállalat, amelyek nem bizonyultak túl jó befektetésnek. A legnagyobb nyereséget a Fremont General másodlagos jelzáloghitelező biztosította. Dondero május 22-én vásárolt részvényeket zárás után, azt követően, hogy a társaság bejelentette: értékesítené ingatlanüzletágát 1,9 milliárd dollárért. A hír 26,7 százalékkal repítette felfelé a részvények árfolyamát a következő napon.

Gyanúba keveredett

Nem ez az első alkalom, hogy Dondero gyanúba keveredik kereskedési módszerei miatt. Évekkel ezelőtt azzal vádolták, hogy aktív kereskedés látszatát keltve csaknem egy időben vásárolta meg és adta el ugyanannak a társaságnak a részvényeit, magasabb díjbevételt generálva a brókercégének. Már számos kisebb pénzügyi cégnél dolgozott korábban, mint például a Heartland Securities, amelyet a SEC elmarasztalt manipulációért és az adatok meghamisításáért. A társaság 2003-ban csukta be kapuit, miután két vezetője összesen több mint 50 millió dolláros büntetést fizetett anélkül, hogy akár elismerte, akár tagadta volna bűnösségét.