Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

A rossz hírek ellenére pluszban az amerikai tőzsdék

2007.02.28. 16:39
Pozitívan zártak az amerikai tőzsdék szerdán. Mindezt annak ellenére, hogy az ingatlanpiacról és a feldolgozóiparról is nagyon rossz adatok jelentek meg. A GDP-adat viszont nem lett olyan rossz, mint várták. Európában még mindenhol mínuszban zártak a tőzsdék. A BUX 1,07 százalékos eséssel zárt.

A keddi eladási hullám után a befektetők szerdán feszülten figyelték a világ tőzsdéit. A kereskedést nagyban befolyásolta az ázsiai piacok teljesítménye, illetve a szerdán napvilágot látott amerikai makrogazdasági adatok. A hírek vegyesek, a tőzsdék bizonytalankodnak, a kereskedők korrekciót várnak.

Jó és rossz hírek

Az amerikai ingatlanpiac egyik legfontosabb indikátora januárban 16,6 százalékkal esett vissza. Ez 13 éve a legnagyobb mértékű csökkenés, és jól mutatja, a tavaly év végi erősödés átmeneti volt, az ingatlanpiaci korrekció nem ért véget. Az év első hónapjában évesített szinten 937 ezer darab újlakás kelt el a decemberi 1,123 millió után – írja a Portfolio.

A második egymást követő hónapban is a bővülés és a zsugorodás határvonalát képező 50 pont alatt tartózkodott a chicagói körzet feldolgozóipari beszerzési menedzser-indexe februárban, mely (a philadelphiai indexszel együtt) az egész ország feldolgozóipari aktivitása szempontjából jó előrejelzőnek számít. A januári 48,8 pontról 47,9 pontra süllyedt a chicagói mutató, szemben az elemzői konszenzus 50 pontos értékével.

A negyedik negyedéves amerikai GDP-adat csak kicsivel maradt el az elemzői várakozásoktól. A felülvizsgálat adatok szerint az év utolsó három hónapjában 2,2 százalékos évesített ütemben fejlődött a gazdaság. Az elemzők a legfrissebb felmérés szerint 2,4 százalékos ütemet vártak az első becslés 3,5 százalékos tempója után.

Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke a Kongresszus Költségvetési bizottsága előtt kijelentette, az amerikai gazdaságba vetett bizalma nem rendült meg a legfrissebb GDP adatok megjelenésével, sem a részvénypiac keddi mélyrepülésével. Szavai ráerősítettek a tőzsdeindexek pozitív korrekciójára.

Ingadozó piacok

Mínuszban zárt a BUX
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 252,94 pontos csökkenéssel, 23 371,22 ponton zárt. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 1,07 százalékos gyengülés.

Az amerikai részvénypiacok pozitív irányú nyitását követően hirtelen mínuszba csúsztak az indexek, és az ingatlanpiaci és a feldolgozóipari adatok után bizonytalan, merre mozdulnak a mutatók. A rossz hírek ellenére nyitás után egy órával a Dow Jones és az S&P egy százalékos pluszban volt, a Nasdaq is majdnem egy százalékot emelkedett. A nap végére az indexek pozitív tartományban zártak. A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 0,34 százalék (8,27 pont) emelkedéssel 2416,13 ponton fejezte be a napot. A 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója 12 268,63 ponton zárt 0,43 százalék (52,39 pont) erősödéssel.

Szerdán az ázsiai piacokon – az eladási hullámot elindító kínai tőzsde kivételével – folytatódott a tőzsdekrach. A japán Nikkei225 index 700 pontos mínuszban is volt, záráskor ez 515 pontra, 2,8 százalékos csökkenésre enyhült. De esett a Hong Kong-i index, a szöuli és a szingapúri tőzsde is.

Európa is mínuszban nyitott, és a nap folyamán nem is változott a hangulat. A párizsi CAC40 index 1,37 százalékos mínuszban volt nem sokkal nyitás után, a német DAX tőzsdeindex -1,57 százalékon állt. Londonban az FTSE szintén 1,5 százalékos meghaladó esésben kezdte a napot. Délelőtt az FTSE és a CAC40 1 százalék körüli, míg a DAX 1,1 százalékos mínuszban volt. Zárás előtt nem sokkal változott a helyzet, nagyjából ugyanekkora mínuszban voltak az európai indexek.

A régiós indexek közül a cseh PX 50 teljesített felül 0,5 százalékos csökkenéssel, míg az orosz RTS 2,4, a lengyel WIG 20 2,5 százalékot esett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!