Újjászületik a Trabant

2003.05.08. 12:00
A Trabantot gyártó VEB Sachsenring jogutódja, a csődeljárás alatt álló Sachsenring Fahrzeugtechnik GmbH tervezői a Trabant alapjain készülnek új autót építeni a harmadik világ piacaira.
Az AfriCar projektet Peter Mandos vállalkozó irányítja. Az autó fejlesztésénél az a legfontosabb, hogy a jármű olcsó, strapabíró és egyszerűen karbantartható legyen. Mandos szerint jövő év közepére felállítható a gyártósor és megkezdődhet a termelés.

Max. 80 km/h

Az új autó motorja a Trabantéhoz hasonlóan kétütemű lesz, a kocsi végsebessége legfeljebb 80 km/h lehet. A kétütemű motor ugyan zajosabb és koszosabb a négyüteműnél, de egyszerűbb és megbízhatóbb - mondta Mandos a BBC-nek. A kocsi egy tankkal várhatóan 800 kilométer megtételére lesz képes, az ára valahol háromezer euró (730 ezer forint) körül lehet. Az autó karosszériáját nem veszik át a Trabanttól, a külsőt még tervezik.

Támogatókat keresnek

A Sachsenring Fahrzeugtechniknál most készül a megvalósíthatósági tanulmány. Az első számú piac Dél-Afrika lehet, ha ott beválik, akkor az autó más országokban is megjelenhet. A projektet az eredeti autó gyártásában részt vevő cégek közül már egy tucat támogatja, de az AfriCar további támogatókat, kereskedőket, alkatrészgyártókat keres. A fejlesztők a német állam segítségére is számítanak.



  • Hírek
  • Bankszámla