Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brit ellenállás szemét ügyben

2002.09.03. 13:17
Áremeléssel fenyegetőznek a brit kiskereskedők arra az esetre, ha az Európai Parlament ma megszavazza a környezetvédelem érdekében szigorodó csomagolóanyag-feldolgozási szabályokat.
A szigetország kiskereskedői az utolsó pillanatig lobbiztak a költségeiket egekbe emelő szabályozás ellen. Angol kimértséggel fogalmaztak: "attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek jelentősen emelni áraikat", amennyiben meg kell felelniük az Európai Parlament által tervezett, szerintük irreális csomagolási szabályoknak".

Kevés az idő, és túl sokba kerül ez a környezetvédelem

Az Európai Parlament ma szavaz a javasolt szabályozásról, amelyek rendkívül szigorú újrahasznosítási előírásokat tartalmaznak, s azokat az előterjesztés szerint legkésőbb 2006-ra teljesíteni kell. A kiskereskedők országos szervezete (BRC) úgy véli, hogy az időkeret túl szoros, négy év alatt nem lehet megteremteni az előírt feltételeket. Ráadásul a környezetvédelmi mérce olyan magasra kerül, hogy az elérhető előnyök nem állnak majd arányban a rendkívül nagy többletköltséggel - amelyet végső soron természetesen nem a kiskereskedők, hanem a magasabb árakon keresztül a fogyasztók fognak megfizetni.

Bill Moyes, a szervezet vezetője sürgette az Európai Parlament képviselőit, hogy a fenntartható fejlődés érdekének megfelelően, reálisabb célokat tűzzenek ki.

Mentességet kaptunk - átmenetileg

A csomagolás és a környezetvédelem kérdése egyébként a csatlakozó országoknál is komoly problémát jelent. A környezetvédelmi fejezet tárgyalásakor Magyarország számos más konkrét probléma mellett a csomagolóanyagokból keletkező hulladékok területén kért és kapott átmeneti mentességet a már eleve szigorú, most pedig várhatóan tovább szigorodó szabályok teljesítése alól.

Fő a szelektivitás

Ennek alapján nálunk a csomagolási hulladékoknál 2005 vége az a határidő, amikor az újrahasznosítás arányának el kell érnie legalább az 50 százalékot. Emellett addigra már egyetlen olyan csomagolóanyag-fajta sem lehet majd, amelynek esetében ez a hasznosítási mérték 15 százalék alatt marad. Az ipartól, a kereskedelemtől begyűjtött csomagolóanyag-hulladékok hasznosítási aránya egyébként már ma is eléri a 35 százalékot, a kommunális hulladékoknál viszont csupán egy százaléknyi. Az uniós előírás teljesítéséhez ezért nálunk is általánossá kell tenni a szelektív lakosságihulladék-gyűjtést.