Mária
17 °C
29 °C

Brit ellenállás szemét ügyben

2002.09.03. 13:17
Áremeléssel fenyegetőznek a brit kiskereskedők arra az esetre, ha az Európai Parlament ma megszavazza a környezetvédelem érdekében szigorodó csomagolóanyag-feldolgozási szabályokat.
A szigetország kiskereskedői az utolsó pillanatig lobbiztak a költségeiket egekbe emelő szabályozás ellen. Angol kimértséggel fogalmaztak: "attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek jelentősen emelni áraikat", amennyiben meg kell felelniük az Európai Parlament által tervezett, szerintük irreális csomagolási szabályoknak".

Kevés az idő, és túl sokba kerül ez a környezetvédelem

Az Európai Parlament ma szavaz a javasolt szabályozásról, amelyek rendkívül szigorú újrahasznosítási előírásokat tartalmaznak, s azokat az előterjesztés szerint legkésőbb 2006-ra teljesíteni kell. A kiskereskedők országos szervezete (BRC) úgy véli, hogy az időkeret túl szoros, négy év alatt nem lehet megteremteni az előírt feltételeket. Ráadásul a környezetvédelmi mérce olyan magasra kerül, hogy az elérhető előnyök nem állnak majd arányban a rendkívül nagy többletköltséggel - amelyet végső soron természetesen nem a kiskereskedők, hanem a magasabb árakon keresztül a fogyasztók fognak megfizetni.

Bill Moyes, a szervezet vezetője sürgette az Európai Parlament képviselőit, hogy a fenntartható fejlődés érdekének megfelelően, reálisabb célokat tűzzenek ki.

Mentességet kaptunk - átmenetileg

A csomagolás és a környezetvédelem kérdése egyébként a csatlakozó országoknál is komoly problémát jelent. A környezetvédelmi fejezet tárgyalásakor Magyarország számos más konkrét probléma mellett a csomagolóanyagokból keletkező hulladékok területén kért és kapott átmeneti mentességet a már eleve szigorú, most pedig várhatóan tovább szigorodó szabályok teljesítése alól.

Fő a szelektivitás

Ennek alapján nálunk a csomagolási hulladékoknál 2005 vége az a határidő, amikor az újrahasznosítás arányának el kell érnie legalább az 50 százalékot. Emellett addigra már egyetlen olyan csomagolóanyag-fajta sem lehet majd, amelynek esetében ez a hasznosítási mérték 15 százalék alatt marad. Az ipartól, a kereskedelemtől begyűjtött csomagolóanyag-hulladékok hasznosítási aránya egyébként már ma is eléri a 35 százalékot, a kommunális hulladékoknál viszont csupán egy százaléknyi. Az uniós előírás teljesítéséhez ezért nálunk is általánossá kell tenni a szelektív lakosságihulladék-gyűjtést.