Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ökontantarikus női rapperek a faipar ellen

2001.11.12. 10:29
A Pacific Lumber Company kétórás termeléskiesést volt kénytelen elkönyvelni, mivel a "meztelen mellekkel a fákért" mozgalom aktivistái feltartóztatták a munkába igyekvő puritán dolgozókat.
A Pacific Lumber Company láncfűrészekkel és buldózerekkel felszerelkezett favágóinak arcára kiült a döbbenet, amikor tavaly októberben, miközben a kaliforniai vörösfenyők szorgos kitermelésével múlatták munkaidejüket, hirtelen előttük termett egy félmeztelen, dúskeblű nimfa, és kántálni kezdte legújabb szabadversét:

"Én vagyok az istennő, és most minden nő nevében beszélek. Én vagyok a Föld, a teremtés bölcsője, ágyékom redői rejtik üdvösségedet. Térdelj le, és imádj engem!".

A favágói kollektív tudattalan isten feltalálása előtti mélyrétegeit megcélzó panteista-erotikus performance azonban még több mint egy év után is képes meglepetés okozni a vállalat modern művészetekre fogékonyabb dolgozóinak.

Meztelen mellekkel a vörösfenyőkért

A környezetvédő Dona Nieto, a "Meztelen mellekkel a fákért" mozgalom alapítója legutóbb múlt pénteken csapott le, ezúttal egy kilenctagú földanya-kommandó élén. A Reutersnek adott beszámolója szerint az egyik favágó térdre rogyott, és megcsókolta a földet.

A korábbi akciókról szóló történetek megemlékeznek még egy munkásról, aki ijedtében elhajította a motorosfűrészt, és egy másikról, aki rönkszállítója rádióján gyorsan átkapcsolt a helyi vallási csatornára.

Dona Nieto több mint egy éve tartó akciósorozatával az ellen tiltakozik, hogy a Pacific Lumber kitermeli a vörösfenyőket egy olyan területen, melyről valahogy elfeledkeztek, amikor a vállalat vezetői és a szövetségi, illetve állami hivatalok 1999-ben megszövegezték a Headwaters Forest megóvását célzó egyezményüket.

Az elhivatás körülményei

A művésznőt, aki egy forgatókönyvében már korábban megálmodta a földanyát, amint meztelen nő képében bolyong a földön, tavaly egy nyári hajnalon a szomszédos erdőben felbőgő motoros fűrész hangja ébresztette rá, nincs mit tenni, neki kell eljátszania Gaia megtestesülését, és a költészet fegyverével kell felvenni a harcot az erdőirtó munkásokkal.

A műfaj definíciója sajnos még nem kristályosodott ki, hol "istennőalapú, meztelen buddhista gerillaköltészetként", hol pedig "ökotantrikus rapművészetként" határozza meg tevékenységét.

Változtasd meg életedet!

Munkásságát viszonylag sikeresnek tarja: "Jó néhány fickó életét megváltoztattam. Ez a szexualitás, a spiritualitás és a természet keveréke. Nem tudják, mit gondoljanak. És pontosan ez az, amit akarok" - fedte fel műhelytitkait tavaly októberi első akciója után a Reutersnek a szókratészi módszertani hagyományokat követő performer.

A "Miért megyek félmeztelenül az erdőbe?" címet viselő kiáltványában pedig, melytől egész mozgalom születését reméli, már azt is megkockáztatta, ez az összetett impulzuscsomag annyira kizökkenti a kérges lelkű favágókat, hogy utána sebezhetőnek, szentnek és gyönyörűnek kezdik látni a földet.