Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Ma kezdődik az Európai Központi Bank leendő elnökének pere

2003.01.06. 10:10
Nyolc társával együtt ma áll bíróság elé Jean-Claude Trichet, a francia jegybank elnöke, akit azzal vádolnak, hogy tíz évvel ezelőtt bűnrészesként közreműködött a Crédit Lyonnais veszteségeinek eltitkolásában. A pert egész Európában megkülönböztetett figyelem kíséri, Trichet ugyanis a tervek szerint az év közepén átveszi az Európai Központi Bank elnöki tisztét.
Egy párizsi bíróságon ma kezdődik az a per, amelynek során tisztázódni fog, hogy kik és milyen mértékben felelősek a Crédit Lyonnais bank tíz évvel ezelőtti, csaknem teljes összeomlással végződő megroggyanásáért.

A kilenc vádlott egyike Jean-Claude Trichet, a francia jegybank elnöke, akit azzal gyanúsítanak, hogy közreműködött a félrevezető pénzügyi jelentések publikálásában. A most hatvanesztendős Trichet 1993 szeptemberében került a jegybank élére, előzőleg a pénzügyminisztériumon belül a kincstári vagyonkezelőt irányította.

Ki készítette a pénzügyi jelentéseket?

A Crédit Lyonnais akkor állami tulajdonban volt, így ügyletei és mérlegei Trichet-hez tartoztak - írja a Reuters. A bank a nyolcvanas évek végén nagyszabású expanzióba kezdett - ingatlanokat vásárolt és megvette a hollywoodi MGM filmstúdiót -, a befektetések azonban elhibázottnak bizonyultak.

A Crédit Lyonnais 1992-re 1,85 milliárd, 1993-ra 6,9 milliárd eurónak megfelelő veszteséget jelentett (1 euró = 6,56 frank). A következő években az állam több tízmilliárd eurót költött a bank megmentésére, az ügyben 1994-ben parlamenti, majd 1996-ban ügyészségi vizsgálat indult, amely tavaly vádemelési javaslattal zárult. Az ügyészség álláspontja szerint a Crédit Lyonnais 1992-ben és 1993-ban szándékosan a ténylegesnél kisebb összegeket tüntetett fel mérlegeiben kockázati tartalék címén, hogy megfeleljen a fizetőképességre vonatkozó európai előírásoknak, s e csalásokért Trichet-t is felelősség terheli.

A bankár ügyvédjei vitatják ezt, mondván, hogy a vagyonkezelő igazgatójának sem a jogköre nem terjedt ki arra, sem az információi nem voltak elégségesek ahhoz, hogy beleszóljon a Crédit Lyonnais pénzügyi jelentéseinek elkészítésébe.

Ha bűnösnek bizonyul, nem lehet EKB-elnök

A meghallgatások február közepéig tartanak, az ítéletet jóval később, de biztosan még az év közepe előtt hirdetik ki. Ennek azért van jelentősége - és az egész pert is azért kíséri nagy nemzetközi figyelem -, mert Jacques Chirac francia köztársasági elnök az Európai Unió 1998. májusi csúcstalálkozóján kiharcolt egy informális megállapodást, mely szerint az Európai Központi Bank (ECB) elnökévé akkor kinevezett holland Wim Duisenberg nem tölti ki nyolcéves mandátumát, hanem idő előtt lemond, és átadja a helyét Trichet-nek.

Duisenberg idén július 9-én, 68. születésnapján kíván nyugdíjba vonulni, s ha a bíróság esetleg bűnösnek találja Trichet-t, a franciáknak új jelöltet kell keresniük az ECB élére.