Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Megrogyott a Tesco

2007.06.20. 07:25
Az első negyedévben lelassult a brit kiskereskedelmi cég hazai növekedési üteme, így részvényeinek árfolyama 3 százalékkal csökkent egy nap alatt. A társaság reménykedik a kedvező USA-beli bemutatkozásban, ugyanakkor hazai megítélését ronthatja a rejtett kamerás dokumentumfilm.

Kedden több mint 3 százalékkal zuhant a brit Tesco Plc kiskereskedelmi lánc részvényeinek árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy az első negyedévben a szigetországban lassult értékesítésének növekedési üteme. Nagy-Britannia legnagyobb, a világ ötödik legnagyobb áruházláncának forgalma a május 26-án zárult 13 hétben csak 4,7 százalékkal bővült szemben a tavalyi év azonos időszakának 5,8 százalékával.

A társaság pénzügyi és stratégiai igazgatója, Andrew Higginson azzal magyarázza a viszonylag gyengébb hazai eredményeket, hogy a szigetországban 10 hónap alatt négyszer emelkedő alapkamat óvatossá tette a vásárlókat, csökkentette költekezési hajlandóságukat. A társaság külföldi érdekeltségei ezzel szemben 24,6 százalékos árbevétel-növekedést értek el, ezen belül Ázsiában 32 százalékos volt a bővülés. A társaság optimizmussal tekint novemberi egyesült államokbeli debütálása elé, amikor a Fress & Easy márkanevű áruházakban megkezdi tevékenységét.

A társaság nagy-britanniai megítélését és így forgalmát tovább ronthatja – bár a most megjelent adatokra még nem volt hatása – az, hogy májusban bemutattak a BBC-n egy rejtett kamerás dokumentumfilmet arról, milyen állapotok uralkodnak a Tescónál és a Sainsburysnél. A felvételek egyebek mellett azt ábázolták, hogy az áruházakban hogyan címkézik át a lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra már nem alkalmas árut. A rejtett kamerás felvételeken láthatók padlón lévő kész élelmiszerek is vizelet és cipők által bevitt sár között a Tesco egyik beszállítójánál.