Emőke
-4 °C
9 °C

A biztosítóknak olcsó volt a cunami

2005.01.25. 17:39
Nem rendítette meg a világ biztosítási piacát a szőkőár, a nagy nemzetközi biztosítók többsége nem is érdekelt a térségben. A régiót jellemző alacsony biztosítási mutatók miatt nemzetközi összehasonlításban a sokkal kevesebb kárt tevő amerikai hurrikánok egyenként is érzékenyebben érintették a biztosítási szakmát.
Az emberéletben és a gazdasági javakban véghezvitt "elképzelhetetlen" pusztítás ellenére a dél-ázsiai szökőár-katasztrófa valószínűleg mérsékelt károkat okozott biztosított értékekben, legalábbis a térségbeli teljes gazdasági kárértékhez, valamint a fejlett ipari világot sújtó legutóbbi természeti katasztrófákhoz mérve - áll a Moody's Investors Service friss londoni elemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint az általa adóskockázati osztályzattal sorolt nagy nemzetközi biztosítók jórészt nincsenek is jelen a térségben, vagyis még e csekély biztosított kárért sem kell helytállniuk, és így besorolásuk rontásával sem kell számolniuk.

A tájfunok többe kerültek

A jelentés szerint az első becslések 5-10 milliárd dollár közé teszik a vízözön által biztosított értékben okozott károkat, a teljes gazdasági kár azonban ezt valószínűleg sokszorosan meghaladja.

A Moody's ezt összeveti azzal az adattal, amely szerint az Egyesült Államok délkeleti részén tavaly végigsöpört négy hurrikán összesített gazdasági kárainak 50 százaléka biztosított értékekben keletkezett, hasonlóan a Japánt, Dél-Koreát és Guamot sújtó tavaly nyár végi három tájfunhoz.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings akkori számításai szerint a tavalyi amerikai forgószél-sorozat okozta biztosított kár összesen 21,2-26,2 milliárd dollár között lehetett. A Fitch szerint a négy hurrikán mindegyike önmagában is bizonyára rajta lesz minden idők tíz - biztosítói szempontból - legdrágább természeti katasztrófájának listáján.

Dél-Ázsiában azonban a Moody's mostani jelentése szerint a tényleges kár csekély százalékos aránya fogja terhelni a biztosítókat, mert a katasztrófa sújtotta térségekben kevés vállalat és magánszemély fedezte értékeit vagyonkárra szóló biztosításokkal. Ezért nem várható, hogy a globális vagyon- és életbiztosítási szektornak a cég által besorolással nyilvántartott vállalatait e katasztrófa miatt vissza kellene minősíteni - áll a jelentésben.

Kis cégek érintettek

A Moody's szerint egyébként is a szökőár pusztítása által érintett térségben a biztosítási piacot a hitelminősítő által nyilván nem tartott, helyi kis cégek uralják. A Moody's megjegyzi ugyanakkor, hogy egyes kis helyi cégek olyan nagyobb vállalatcsoportok részei, amelyeknek más leányvállalatai szerepelhetnek a hitelminősítő nyilvántartásában. Jóllehet nem biztos, hogy a kis helyi biztosítók most elszenvedett veszteségei megjelennek az adott csoport konszolidált bevételi és tőkemérlegében, az adott - hitelminősítéssel nem jegyzett - leányvállalat esetleg szükségessé váló jelentős tulajdonosi tőkepótlása már negatívan hathat az érintett csoport besorolására, vagy azon biztosítóéra, amellyel az adott helyi cég viszontbiztosítói szerződésben állt.

A Moody's azonban ezzel együtt is arra számít, hogy a nagy nemzetközi viszontbiztosítókra gyakorolt hatás korlátozott marad.