Jusztina
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A magyarok gyűlölik a turistákat

2007.03.02. 08:13
A turistákkal szembeni ellenszenv jelenti a magyar turizmus leggyengébb láncszemét - derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) jelentéséből. E szerint hazánk a vendégszeretet területén mindössze a 100. helyet foglalja el a 124 országot tartalmazó listán.

A turistákkal szembeni ellenszenv jelenti a magyar turizmus leggyengébb láncszemét - derül ki a Világgazdasági Fórum (WEF) jelentéséből. E szerint Magyarország a 40. a turisztikai ágazat versenyképességét vizsgáló, 124 országot tartalmazó listán, ám a vendégszeretet területén mindössze a 100. helyet foglalja el (az első helyre a leginkább vendégszeretőnek talált, afrikai Burkina Faso került).

A turisztikai szektor Svájcban, Ausztriában és Németországban a legversenyképesebb - állapítja meg a WEF. Magyarország térségünkből megelőzi Lengyelországot és Szlovéniát, de elmarad Cseh-, Horvátország és Szlovákia mögött. A jelentés készítői 13 tényező szerint rangsorolták az országokat, ezek a szabályozási keretek, az üzleti környezet és infrastruktúra, illetve az emberi, kulturális és természeti erőforrások köré csoportosíthatók.


Svájcnak nincs gyenge pontja

Svájc turizmusának a jelentés szerint nincs gyenge pontja: környezetvédelmi előírásai a legszigorúbbak és a leghatékonyabbak között vannak a világon (az ország területének 30 százaléka védett), infrastruktúrája szintén a legjobbak közé tartozik, a kiváló turisztikai szakemberekről pedig világszerte elismert szállodaimenedzsment-iskolái gondoskodnak. Kis méretéhez képest jelentős számú, hat világörökségi helyszínnel büszkélkedhet (a világelső Olaszország 41-gyel, Franciaország harminccal, az Egyesült Államok húszszal, Magyarország nyolccal), és a magas jövedelmű országok közül Spanyolország mellett egyedüliként található az első tíz között a turisztikai ágazat gazdaságpolitikai prioritását vizsgáló rangsorban.

Bár Franciaország a világ első számú turistacélpontja, a versenyképességi listán csak a 12. helyet szerezte meg. Rossz minősítést kapott az ágazat szabályozása (ebből a szempontból mindössze a 40.), de a WEF szerint még ennél is nagyobb problémát jelent a franciák általános ellenszenve a külföldi látogatókkal szemben: a turisták fogadtatásának területén az ország a 96. helyet érdemelte ki.

Mint a franciák

Francia- és Magyarország nem csak ebben hasonlítanak. Mindkét országra igaz az is, hogy turizmusa az áraival sem igen versenyezhet: itt Magyarország a 97., Franciaország pedig a 118. helyet csípte meg (igaz, ebből a szempontból Svájc is csak a 115.). Magyarországon az ágazat az összesített versenyképességének megfelelő gazdaságpolitikai prioritást élvez (a listán a 39.), az erősségek közé tartozik viszont a szabályozás (a 25. legjobb) és az egészségügyi, higiéniai viszonyok (12.).

Az európai országok közül az összességében 15. helyen végzett Spanyolország tekinti a legfontosabbnak a turisztikai ágazat fejlesztését. A listán mindöszsze 33. Olaszország ellenben egyáltalán nem fektet súlyt erre a szektorra, ráadásul a külföldi befektetések korlátozásával nem biztosít megfelelő szabályozási környezetet sem.

Az ázsiai térségből a 6. helyen szereplő Hongkong turizmusa bizonyult a legversenyképesebbnek, Latin-Amerika éllovasa pedig Barbados (29.). Ausztrália a 13. helyet foglalja el, míg az afrikai bajnok Mauritius csupán a 39.-et.