Emőke
-4 °C
9 °C

Turistaparadicsomot Irakból?

2004.08.11. 14:24
Fogja a napszemüvegét, fürdőruháját, de ne felejtse otthon golyóálló mellényét sem, és irány Irak - legalábbis ha teljesülnek a brit kormány tervei. A BBC Online tudósítása szerint a szigetország fejlesztési minisztériuma ugyanis 25 ezer fontot költene arra, hogy népszerűsítse az Irakba irányuló turizmust.
Nagy-Britannia nemzetközi fejlesztésekért felelős minisztériuma összesen 25 ezer fontot költene arra, hogy elősegítse a turizmus fejlesztését Irakban. A BBC Online szerint a körutak során eljuthatunk a több mint háromezer éves babiloni függőkertekhez, és az Édenkert feltételezett helyén sétálhatnánk.

Irak soha nem tartozott a kedvelt turista célpontok közé, még Szaddam Husszein idejében sem. Elmaradtak a turisták annak ellenére, hogy az ország igen gazdag látványosságokban: Babilon és Ur ókori városok, a síita muzulmánok szent városai, és persze Bászra, amit gyakran neveznek a kelet Velencéjének lagúnái és kertjei miatt. A főváros, Bagdad is tele van ősi bazárokkal, régi és hangulatos éttermekkel, múzeumokkal, palotákkal és mecsetekkel.

Ezerkétszáz fontért tíz napra

A legtöbb embert azonban visszariasztja a tévében bemutatott fogságban tartott és lefejezett túszok látványa. Nem így egy utazási iroda tulajdonosát, Don Luceyt, aki októberben tervez egy hosszabb vakációt Irakban. A volt katona és rendőr 2003-ban civilként dolgozott a kormánynak Irakban. Októberi útjára magával viszi 16 éves lányát is.

"A terrorista akcióktól eltekintve az irakiak kedves nép" - nyilatkozta a Lucey BBC-nek. Szerinte Irakban sok a látnivaló, nem csak a háborúról szól minden. A férfi és családja egy négycsillagos hotelben lakik majd útja során.

A Don Lucey szerint az iraki turizmusnak egyszer be kell indulnia, és az ő irodája lesz ennek a katalizátora. A swindoni székhelyű utazási iroda 1200 fontért (450 ezer forint) kínál tíznapos utakat Irakba, ezen felül a költségeket emeli az ötszáz fontos biztosítási díj - tudósít a BBC Online.