Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Brutális növekedés a turizmusban

2008.03.06. 16:07
Az idén várhatóan nyolcezer milliárd dollárt termelt a világturizmus, ez három százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest – idézi a turisztikai világszervezet, a World Travel and Tourism Council jelentését az AFP.

Tavaly 3,9 százalékkal többet költöttek az iparágban, de az idén az amerikai gazdasági problémák, a magas üzemanyag- és energiaárak, és a globális felmelegedéstől való félelem lelassíthatja a növekedést – hangzott el a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvásárán. Berlin már 42-ik alkalommal ad otthont a Nemzetközi Idegenforgalmi Börzének (ITB), amelyen 190 ország 11 ezer kiállítója van jelen. A kiállítás idei díszvendége a Dominikai Köztársaság.

A turizmus – melyet a világ legnagyobb iparágának tartanak – az idén nyolcezer milliárd dollárt költenek, a következő tíz évben 15 ezer milliárd dolláros növekedést tud elérni, vagyis az előrejelzések szerint tíz év múlva már 23 ezer milliárd dolláros lesz az ágazat. Közpétávon igencsak nagy lesz a növekedés, leginkább annak köszönhetően, hogy az elmaradottabb országokban – célországként és utazóként is – nagy lesz a fejlődés.

Az idén például sokkal több kínai fog utazni, mint japán vagy német, a második helyre jöhetnek fel az amerikaiak mögött. Még azokban az országokban sem csökken a turizmus mértéke, melyekben lassul a gazdaság, legfeljebb áthelyeződik a hangsúly a nemzetközi turizmusról a belföldire.

Becslések szerint a turisztikai szektorban 240 millióan dolgoznak világszerte, az idén további hatmillió állás keletkezhet az ágazatban.