Gusztáv
3 °C
7 °C

Brutális növekedés a turizmusban

2008.03.06. 16:07
Az idén várhatóan nyolcezer milliárd dollárt termelt a világturizmus, ez három százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest – idézi a turisztikai világszervezet, a World Travel and Tourism Council jelentését az AFP.

Tavaly 3,9 százalékkal többet költöttek az iparágban, de az idén az amerikai gazdasági problémák, a magas üzemanyag- és energiaárak, és a globális felmelegedéstől való félelem lelassíthatja a növekedést – hangzott el a világ legnagyobb idegenforgalmi szakvásárán. Berlin már 42-ik alkalommal ad otthont a Nemzetközi Idegenforgalmi Börzének (ITB), amelyen 190 ország 11 ezer kiállítója van jelen. A kiállítás idei díszvendége a Dominikai Köztársaság.

A turizmus – melyet a világ legnagyobb iparágának tartanak – az idén nyolcezer milliárd dollárt költenek, a következő tíz évben 15 ezer milliárd dolláros növekedést tud elérni, vagyis az előrejelzések szerint tíz év múlva már 23 ezer milliárd dolláros lesz az ágazat. Közpétávon igencsak nagy lesz a növekedés, leginkább annak köszönhetően, hogy az elmaradottabb országokban – célországként és utazóként is – nagy lesz a fejlődés.

Az idén például sokkal több kínai fog utazni, mint japán vagy német, a második helyre jöhetnek fel az amerikaiak mögött. Még azokban az országokban sem csökken a turizmus mértéke, melyekben lassul a gazdaság, legfeljebb áthelyeződik a hangsúly a nemzetközi turizmusról a belföldire.

Becslések szerint a turisztikai szektorban 240 millióan dolgoznak világszerte, az idén további hatmillió állás keletkezhet az ágazatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!