Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felavatták a kínai Turó Rudi-üzemet

2008.10.16. 15:20
Napi százezer csokoládébevonatú túródesszert készül a magyar Túró Rudi mintájára Kínában. A magyar-kínai vegyes tulajdonban működő gyár Túró Kiittyy néven forgalmazza az édességet, amelyet a magyarországi ár feléért lehet majd megvásárolni. Ha bejön az üzlet, napi 300 ezer darabra tudják növelni a termelést.n

Ünnepélyes keretek között felavatták a Pekingtől 185 kilométerre északra lévő Fengningben a magyar technológiával és berendezésekkel létrehozott tejipari üzemet, amely egyebek közt egy Túró Rudi-féleséget is meghonosít Kínában. A magyar bejegyzésű EU-Milk Technologies Kft és a kínai Zhong Xing Ltd tavaly szeptemberben írt alá tíz évre szóló keretszerződést tejipari technológiák bevezetéséről, és az ehhez kapcsolódó berendezések szállításáról, valamint az új termékekhez szükséges adalékanyagok átadásáról.

A magyar technológiával és gyártósorokkal épült üzemben, magyar szakemberek felügyeletével, október elején indult el a próbatermelés a fengningi üzemben. A gyár fő terméke a Túró Rudihoz hasonlatos Túró Kiittyy márkanevű csokoládé bevonatú túródesszert, amely novembertől a magyarországi ár alig feléért kerül a pekingi boltokba. A Kínában újdonságnak számító termék mellett ivójoghurtokat is készítenek, és jövő évtől egyéb tejtermékek gyártását is tervezik.

A kezdeti elképzelések szerinti 2000 négyzetméter alapterületű gyárépület helyett 5000 négyzetméteres komplexum jött létre. A gyártáshoz szükséges tej a kínai vállalat saját tehenészetéből kerül ki, amely többéves előkészítés után idén februárban kapta meg a "bio" minősítést. Ez a mai átrendeződő tejipari helyzetben azt jelenti, hogy a vállalat által termelt tejet a kínai szakhatóságok is biztonságos alapanyagnak minősítik.

"A beruházáshoz szükséges fedezet a kínai és a magyar vállalat önerejéből, valamint magyar oldalról az Eximbank export-hitelkonstrukciójából származik" - mondta el Tóthfalusy Péterné, az EU-Milk ügyvezető igazgatója. A beruházás összértéke mintegy 5 millió euró, a megtérülés várható ideje öt év.

Az üzem kezdeti kapacitása naponta százezer Túró Kiittyy, a gépsor teljesítménye azonban napi 300 ezerre is képes. A közel hetven helyi alkalmazottal működő gyárban a magyar szakemberek folyamatosan felügyelik a minőséget. A gyártáshoz szükséges adalékanyagok és a csokoládé is Magyarországról érkezik.