Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Sára, Márió
-6 °C
5 °C

Felavatták a kínai Turó Rudi-üzemet

2008.10.16. 15:20
Napi százezer csokoládébevonatú túródesszert készül a magyar Túró Rudi mintájára Kínában. A magyar-kínai vegyes tulajdonban működő gyár Túró Kiittyy néven forgalmazza az édességet, amelyet a magyarországi ár feléért lehet majd megvásárolni. Ha bejön az üzlet, napi 300 ezer darabra tudják növelni a termelést.n

Ünnepélyes keretek között felavatták a Pekingtől 185 kilométerre északra lévő Fengningben a magyar technológiával és berendezésekkel létrehozott tejipari üzemet, amely egyebek közt egy Túró Rudi-féleséget is meghonosít Kínában. A magyar bejegyzésű EU-Milk Technologies Kft és a kínai Zhong Xing Ltd tavaly szeptemberben írt alá tíz évre szóló keretszerződést tejipari technológiák bevezetéséről, és az ehhez kapcsolódó berendezések szállításáról, valamint az új termékekhez szükséges adalékanyagok átadásáról.

A magyar technológiával és gyártósorokkal épült üzemben, magyar szakemberek felügyeletével, október elején indult el a próbatermelés a fengningi üzemben. A gyár fő terméke a Túró Rudihoz hasonlatos Túró Kiittyy márkanevű csokoládé bevonatú túródesszert, amely novembertől a magyarországi ár alig feléért kerül a pekingi boltokba. A Kínában újdonságnak számító termék mellett ivójoghurtokat is készítenek, és jövő évtől egyéb tejtermékek gyártását is tervezik.

A kezdeti elképzelések szerinti 2000 négyzetméter alapterületű gyárépület helyett 5000 négyzetméteres komplexum jött létre. A gyártáshoz szükséges tej a kínai vállalat saját tehenészetéből kerül ki, amely többéves előkészítés után idén februárban kapta meg a "bio" minősítést. Ez a mai átrendeződő tejipari helyzetben azt jelenti, hogy a vállalat által termelt tejet a kínai szakhatóságok is biztonságos alapanyagnak minősítik.

"A beruházáshoz szükséges fedezet a kínai és a magyar vállalat önerejéből, valamint magyar oldalról az Eximbank export-hitelkonstrukciójából származik" - mondta el Tóthfalusy Péterné, az EU-Milk ügyvezető igazgatója. A beruházás összértéke mintegy 5 millió euró, a megtérülés várható ideje öt év.

Az üzem kezdeti kapacitása naponta százezer Túró Kiittyy, a gépsor teljesítménye azonban napi 300 ezerre is képes. A közel hetven helyi alkalmazottal működő gyárban a magyar szakemberek folyamatosan felügyelik a minőséget. A gyártáshoz szükséges adalékanyagok és a csokoládé is Magyarországról érkezik.  • Vennék
  • Hírek