Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sorra mennek csődbe a fizetős tévék

2002.05.13. 10:48
A német Kirch-csoport, a brit ITV Digital és NTL, a spanyol Quiero csődje nyomán sokakban felmerült a kérdés, hogy fennmarad-e egyáltalán a valamikor nagy üzletnek tekintett fizetőtelevíziózás Európában. Elemzők szerint életképes a piac, de a jelenleginél lényegesen kevesebb szereplőt bír el - írja a Napi Gazdaság.
Nehéz idők járnak a fizetőtévéket üzemeltető társaságokra Európában. Áprilisban csődvédelemért volt kénytelen folyamodni a 6,5 milliárd euró adósságot felhalmozó KirchMedia AG, amely a ProSiebenSat1 AG kereskedelmi tévétársaság mellett a Premiere fizetőtévé többségi tulajdonosa.

Szétfoszló brit álmok

A legnagyobb brit kábeltévé-társaság, az USA-ban bejegyzett NTL Inc. a kötvénytulajdonosok tulajdonába kerül, miután nem tudja kifizetni 17 milliárd dollárra rúgó adósságát. A 2,8 millió előfizetővel rendelkező cég épp a múlt pénteken kért csődvédelmet a tőkeszerkezet átalakításának idejére.

A második legnagyobb brit kábelszolgáltató, az 1,78 millió előfizetőt kiszolgáló Telewest Communications Plc április végén jelentette be, hogy elbocsátja 1500 alkalmazottját, a teljes létszám 14 százalékát, miután a 25. egymást követő negyedévet is veszteséggel zárta.

A cég, amelynek legjelentősebb tulajdonosai az amerikai Liberty Media Corp. és a Microsoft Corp., legnagyobb riválisaihoz, az NTL-hez és a holland UPC-hez hasonlóan túl sok hitelt vett fel akvizíciókra és a digitális tévéadást lehetővé tevő fejlesztésekre, így adósságai elérik az 5,3 milliárd fontot. A vállalkozást ugyancsak az a veszély fenyegeti, hogy a kötvényesek ellenőrzése alá kerül.

Fizetésképtelenné vált az ITV Digital földi sugárzású digitális fizetőtévé Nagy-Britanniában és a Quiero Spanyolországban is. A Carlton és a Granada kereskedelmi tévék által öt évvel ezelőtt alapított ITV adását május elsején leállították, és a televízió fizetésképtelenné válása több tucat kisebb focicsapatot lehetetleníthet el a szigetországban. A csőd nyomán kétségessé vált az az elképzelés, hogy Nagy-Britannia 2010-ig a világon az első olyan ország lesz, ahol teljesen digitális a tévéadás.

A kudarc nyomán a műholdas sugárzást nyújtó BSkyB, amely a Rupert Murdoch által vezetett News Corp. 37 százalékos tulajdonában áll, Nagy-Britannia domináns digitális szolgáltatójává válhat.

Eddig a műholdas sugárzás volt a nyerő

Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a fizetőtévék három sugárzási típusa - a műholdas, a kábeles és a földfelszíni - nem egyformán esélyes a sikerre. A fizetőtévé-piacnak három kulcsszereplője van Európában: a News Corp., amely Nagy-Britanniában a BSkyB-t, Olaszországban pedig a Streamet ellenőrzi; a Vivendi Universal, amely Franciaországban a Canal Plust, Olaszországban a Telepiút, Spanyolországban a Sogecablet birtokolja; végül a John Malone által irányított Liberty Media, amely a UPC-t és részben a Telewestet ellenőrzi.

Az első kettő a műholdas sugárzást részesítette előnyben, míg Malone a kábeltévét. A két legsikeresebb cég, a BSkyB és a Canal Plus egyaránt műholdas terjesztésű, ráadásul elsők voltak a maguk piacán, míg a később jövő kábelszolgáltatók, így az NTL, a Telewest és a UPC óriási összegeket voltak kénytelenek áldozni hálózatuk kiépítésére - írta a Reuters.

Végül csak egy maradhat

Szakértők szerint a jelek arra mutatnak, hogy az európai országok többsége összesen egy fizetőtévét tud eltartani. Franciaországban a Canal Plus uralja a piacot.

Spanyolországban a Telefónica távközlési és médiaóriás és a Sogecable fizetőtévé társaság a múlt héten jelentette be, hogy egyesíti digitális műholdas platformját. Ez azt jelentené, hogy egyetlen fizetőtévé-társaság marad az országban, kérdéses azonban, hogy a versenyhatóságok belemennek-e ebbe.

Németországban az ingyenes kereskedelmi tévék nagy száma miatt a fizetőtévék szinte lehetetlen helyzetben vannak, mint ezt a Kirch esete is mutatja. Olaszországban a Vivendi meg akarja venni a Streamet a News Corp.-tól, ha ezt a versenyhatóságok megengedik. Nagy-Britanniában a BSkyB műholdas tévé mellett az NTL és a Telewest számára a fúzió biztosíthatja a túlélést.

A legnehezebb helyzetben a földfelszíni sugárzású digitális fizetőtévék vannak, a szakértők szerint mindazonáltal ezeknek is van jövőjük, ahogy az egyes országok az analóg sugárzásról mindinkább átállnak a digitálisra.