Piroska
3 °C
3 °C

Sorra mennek csődbe a fizetős tévék

2002.05.13. 10:48
A német Kirch-csoport, a brit ITV Digital és NTL, a spanyol Quiero csődje nyomán sokakban felmerült a kérdés, hogy fennmarad-e egyáltalán a valamikor nagy üzletnek tekintett fizetőtelevíziózás Európában. Elemzők szerint életképes a piac, de a jelenleginél lényegesen kevesebb szereplőt bír el - írja a Napi Gazdaság.
Nehéz idők járnak a fizetőtévéket üzemeltető társaságokra Európában. Áprilisban csődvédelemért volt kénytelen folyamodni a 6,5 milliárd euró adósságot felhalmozó KirchMedia AG, amely a ProSiebenSat1 AG kereskedelmi tévétársaság mellett a Premiere fizetőtévé többségi tulajdonosa.

Szétfoszló brit álmok

A legnagyobb brit kábeltévé-társaság, az USA-ban bejegyzett NTL Inc. a kötvénytulajdonosok tulajdonába kerül, miután nem tudja kifizetni 17 milliárd dollárra rúgó adósságát. A 2,8 millió előfizetővel rendelkező cég épp a múlt pénteken kért csődvédelmet a tőkeszerkezet átalakításának idejére.

A második legnagyobb brit kábelszolgáltató, az 1,78 millió előfizetőt kiszolgáló Telewest Communications Plc április végén jelentette be, hogy elbocsátja 1500 alkalmazottját, a teljes létszám 14 százalékát, miután a 25. egymást követő negyedévet is veszteséggel zárta.

A cég, amelynek legjelentősebb tulajdonosai az amerikai Liberty Media Corp. és a Microsoft Corp., legnagyobb riválisaihoz, az NTL-hez és a holland UPC-hez hasonlóan túl sok hitelt vett fel akvizíciókra és a digitális tévéadást lehetővé tevő fejlesztésekre, így adósságai elérik az 5,3 milliárd fontot. A vállalkozást ugyancsak az a veszély fenyegeti, hogy a kötvényesek ellenőrzése alá kerül.

Fizetésképtelenné vált az ITV Digital földi sugárzású digitális fizetőtévé Nagy-Britanniában és a Quiero Spanyolországban is. A Carlton és a Granada kereskedelmi tévék által öt évvel ezelőtt alapított ITV adását május elsején leállították, és a televízió fizetésképtelenné válása több tucat kisebb focicsapatot lehetetleníthet el a szigetországban. A csőd nyomán kétségessé vált az az elképzelés, hogy Nagy-Britannia 2010-ig a világon az első olyan ország lesz, ahol teljesen digitális a tévéadás.

A kudarc nyomán a műholdas sugárzást nyújtó BSkyB, amely a Rupert Murdoch által vezetett News Corp. 37 százalékos tulajdonában áll, Nagy-Britannia domináns digitális szolgáltatójává válhat.

Eddig a műholdas sugárzás volt a nyerő

Az elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a fizetőtévék három sugárzási típusa - a műholdas, a kábeles és a földfelszíni - nem egyformán esélyes a sikerre. A fizetőtévé-piacnak három kulcsszereplője van Európában: a News Corp., amely Nagy-Britanniában a BSkyB-t, Olaszországban pedig a Streamet ellenőrzi; a Vivendi Universal, amely Franciaországban a Canal Plust, Olaszországban a Telepiút, Spanyolországban a Sogecablet birtokolja; végül a John Malone által irányított Liberty Media, amely a UPC-t és részben a Telewestet ellenőrzi.

Az első kettő a műholdas sugárzást részesítette előnyben, míg Malone a kábeltévét. A két legsikeresebb cég, a BSkyB és a Canal Plus egyaránt műholdas terjesztésű, ráadásul elsők voltak a maguk piacán, míg a később jövő kábelszolgáltatók, így az NTL, a Telewest és a UPC óriási összegeket voltak kénytelenek áldozni hálózatuk kiépítésére - írta a Reuters.

Végül csak egy maradhat

Szakértők szerint a jelek arra mutatnak, hogy az európai országok többsége összesen egy fizetőtévét tud eltartani. Franciaországban a Canal Plus uralja a piacot.

Spanyolországban a Telefónica távközlési és médiaóriás és a Sogecable fizetőtévé társaság a múlt héten jelentette be, hogy egyesíti digitális műholdas platformját. Ez azt jelentené, hogy egyetlen fizetőtévé-társaság marad az országban, kérdéses azonban, hogy a versenyhatóságok belemennek-e ebbe.

Németországban az ingyenes kereskedelmi tévék nagy száma miatt a fizetőtévék szinte lehetetlen helyzetben vannak, mint ezt a Kirch esete is mutatja. Olaszországban a Vivendi meg akarja venni a Streamet a News Corp.-tól, ha ezt a versenyhatóságok megengedik. Nagy-Britanniában a BSkyB műholdas tévé mellett az NTL és a Telewest számára a fúzió biztosíthatja a túlélést.

A legnehezebb helyzetben a földfelszíni sugárzású digitális fizetőtévék vannak, a szakértők szerint mindazonáltal ezeknek is van jövőjük, ahogy az egyes országok az analóg sugárzásról mindinkább átállnak a digitálisra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!