Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Tovább lassul az európai gazdaság növekedése

2006.04.13. 07:17
Az Európai Bizottság a korábbinál lassúbb növekedésre számít az első háromnegyed évben az eurózónában.

Az Európai Bizottság (EB) tegnap váratlanul csökkentette az első háromnegyed évre korábban adott GDP-növekedési prognózisát, noha a múlt hét végén még igen kedvezőnek ítélték a kilátásokat mind az Európai Központi Bank (ECB), mind a tagországok pénzügyminiszterei.

Stagnálás közelében

Az EB, amely eddig mindhárom negyedévre a GDP 0,4-0,9 százalékos bővülését prognosztizálta az eurózónában, most az első negyedévre 0,4-0,8, a másodikra 0,3-0,8, a harmadikra 0,2-0,8 százalékos növekedést tart valószínűnek.

A módosítást indokolhatta, hogy az Eurostat, az unió statisztikai hivatala közölte: 2005 utolsó negyedévében az eurózóna gazdaságának növekedési tempója 0,3 százalékra mérséklődött az előző negyedévi 0,7 százalékról. A hivatal ugyanakkor 1,7-ről 1,8 százalékra javította az éves szintű adatot.

A Reuters elemzőinek véleménye szerint az új célszámok reálisabbak a korábbiaknál, és változatlanul elérhetővé teszik az ez évre tervezett 2,1 százalékos GDP-növekedés elérését még egy júniusi ECB-kamatemelés mellett is.

Kamatemelés

Bár a bizottság nem adott ki indoklást, a szakértők alapvetően a magas energiaárakat, az erősödő eurót és a hosszú lejáratú hitelek kamatainak emelkedését látják a döntés mögött. Az adatokból kitűnik, hogy az EB az év utolsó negyedében a gazdaság felgyorsulására számít, ami érvet jelenthet az ECB júniusra tervezett kamatemelése mellett.

A Bloomberg szerint a piacok akár még három idei kamatemelést is elképzelhetőnek tartanak. A lakossági kiadások jelentősebb növekedésére pedig továbbra sem lehet számítani, hiszen bár februárban négy éve a legalacsonyabb volt a munkanélküliség, a 8,2 százalékos ráta még mindig csaknem kétszerese az Egyesült Államokban regisztráltnak.

A kilátásokat rontja ugyanakkor, hogy a reformtörekvések sorra vereséget szenvednek az eurózónában. Franciaországban például az első munkavállalásról szóló törvény visszavonása azt jelenti, hogy a térség egyik vezető gazdaságában legalább a jövő évi választásokig nem kerülhet sor komolyabb változásokra.