Árpád
-2 °C
4 °C

A szex mellett ne reklámozz!

2002.06.19. 15:33
Az Iowa állami egyetem kutatói szerint a hirdetők irracionálisan cselekszenek, ha szexuális vagy erőszakos tartalmú tévéműsorokban próbálják népszerűsíteni termékeiket. Brad Bushman pszichológus kutatási eredményei ugyanis azt mutatják, az ilyen műsorokban elhelyezett reklámokra a nézők - kortól és nemtől függetlenül - jóval kevésbé emlékeznek, mint az ártatlanabb tartalmú műsorokban hirdetett termékekre.
A hirdetők rendszerint úgy gondolják, olyan műsorokban érdemes reklámozni, amelyek a legtöbb nézőt csábítják. A szex és az erőszak pedig meglehetős nézősereget vonz, különösen a hirdetők számára különösen fontos 18-34 éves korosztályból.

Brad J. Bushman és Angelica M. Bonacci, az iowai egyetem pszichológusai a Journal of Applied Psychology legújabb számában megjelent tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, a szexuális és erőszakos tartalmú tévéműsorok - mily' meglepő! - szexuális és erőszakos gondolatokra csábítják a nézőket, akik így nem fordítanak annyi figyelmet a szünetekben megjelenő hirdetésekre, hogy a reklámozott márkák, illetve termékek megragadjanak hosszú távú memóriájukban.

Kísérletük során 324 - 18 és 54 év közötti - felnőttnek szexuális, erőszakos valamint semleges tartalmú tévéműsorokat vetítettek, majd egyebek mellett megkérték őket arra, idézzék vissza, milyen reklámokra emlékeznek a műsorokba iktatott három rövid reklámblokkból. Ez a feladat természetesen nem okozott különösebb gondot a nézőknek.

A kísérlet résztvevőit azonban 24 óra múlva telefonon megkeresték, ugyan, számoljanak be ismét arról, milyen termékek reklámjaira emlékeznek. A semleges tartalmú műsorokat néző kísérleti alanyok 83 százalékkal több reklámra emlékeztek, mint azok, akik szexuális vagy erőszakos tartalmú tévéműsorokat láttak. Ez a különbség nemtől, életkortól és érdeklődéstől függetlenül fennállt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?