Szilvia
5 °C
16 °C

15 000 évente lehetne ekkora krach

2007.02.28. 14:09
A kereskedési napok 95 százalékában 3 százaléknál nem változnak többet a részvényindexek. A statisztika szerint 7-10 százalékosnál nagyobb tőzsdeingadozás 15 ezer évente egyszer fordulhatna elő, de ennél 15 ezerszer gyakrabban van. A mostani krach után a szakemberek további szélsőséges árfolyamkilengéseket várnak.

A tőzsdeindexek a kereskedési napok 70 százalékában a plusz-mínusz 1,5 százalékos, 95 százalékban a plusz-mínusz 3 százalékos tartományon belül változnak – érzékelteti statisztikai adatok a mostani tőzsdei mélyrepülés súlyát Andor György egyetemi docens, a műegyetem pénzügyi tanszékvezető-helyettese.

Marad az ideges kereskedés

A normális statisztikai szabályok szerint egy 7-10 százalékos napi indexváltozásnak csak minden 15 ezredik évben lehetne bekövetkeznie. Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy csak az S&P-index az elmúlt hatvan évben hatvanszor változott ilyen mértékben.

Emellett volt három olyan alkalom, amikor az amerikai tőzsdeindex 15 százaléknál is nagyobbat változott egyetlen kereskedési napon, a Dow Jones csúcsát az 1987-es mínusz 23 százalék jelenti. Ez a statisztikai adatok szerint be sem következhetett volna – enged bepillantást Andor abba is, hogy a statisztika tudománya a szélsőséges esetekben csak korlátozottan alkalmazható.

Az egyetemi szakértő szerint az viszont kiderül az eddigi adatokból, hogy ilyen helyzetekben a következő napokban is felbolydult marad a piac. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban is hektikus, nagy szélsőségeket hozó kereskedések várható. Az megjósolható, hogy a folytatásban is lesznek szélsőséges árfolyamváltozások, azt viszont nem lehet megmondai, hogy a pozitív vagy a negatív tartományban – mondta Andor.

Korrekció jöhet

Fél éves emelkedés után ne csodálkozzunk, hogy bekövetkezik egy jelentősebb korrekció - reagált az Indexnek az Erste Bank Befektetési Rt. stratégiai elemzője. Miró József szerint a korrekció elején vagyunk, de a mostani esés nem lesz akkora, mint májusban, és kisebb lesz a hatása a budapesti piacra.

Az esést több tényező összejátszása okozta, kezdve Alan Greenspan hétfő délutáni beszédétől kezdve a kínai tőzsde nagymértékű zuhanásáig. Az amerikai gazdaság lelassulásának félelme miatt már néhány napja megkezdődött a pénz kivonása a részvénypiacokról: a befektetők csökkentették részvénybefektetéseiket, államkötvényeket vettek felszabaduló pénzükön. Emiatt az államkötvények jelentős emelkedést mutattak világszerte. Az Egyesült Államokban például a tíz éves amerikai államkötvényen 13 bázispontos erősödés volt, ez majdnem egy százalékot jelent, ilyen mértékű erősödés a kötvénypiacon jelentősnek mondható - magyarázta Miró.

Az Egyesült Államokban az elemzőházak publikációiban már néhány hete megjelentek az ingatlanpiac összeomlásával kapcsolatos félelmek. Ha ugyanis a háztartások között nő a nemfizetők aránya, akkor a bankok komoly ingatlankínálattal jelennek meg a piacon, ami leviszi az árakat, árfolyamokat és a hozamokat - mondja Miró József. A félelem tehát megvan, de az adatok nem mutatnak nagyobb problémát: a lakások árai ha lassabban is, de emelkednek, a fogyasztói bizalom sem esett vissza.

A következő napokban több amerikai adat megjelenése is befolyásolhatja a piacot, kezdve a mai negyedik negyedéves GDP-adattal, illetve az új lakás értékesítési adatokkal.

London szerint nincs ok a pánikra

A brit elemzők azonban nem látnak fundamentális okot arra, hogy a piacoknak folytatniuk kellene a mélyrepülést. A Moody's szerdai elemzése szerint a kínai piac "bukófordulója", a tartós fogyasztási cikkek amerikai rendelésállományának zuhanása, valamint Alan Greenspan volt Fed-elnök nevének és a "recesszió" szónak ugyanazon mondatbeli előfordulása együtt elég volt ahhoz, hogy a New York-i értéktőzsde Dow Jones ipari árfolyamindexe 2001. szeptember 11-e óta a legnagyobb esést produkálja.

A Moody's szerint az előző nap indult piaci lejtmenetet valószínűleg jelentősen erősítette az a piaci mentalitás, hogy már esedékes volt egy nagyobb korrekció, egy ilyen drámai piaci esemény azonban hetekig kiható negatív irányzat elindítója lehet. A cég szerint a piaci szereplők is tanultak a 2005-ös, 2006-os visszaesésekből és kilábalásokból, és kevésbé valószínű, hogy – mint az előző két évben tették – most is két hónapig átalusszák a kínálkozó vásárlási lehetőségeket.

Nem rogyott meg Kína

A Barclays Capital londoni befektetési csoport szerdai első feltörekvő piaci áttekintése szerint a kínai tőzsdei esésre semmiféle olyan hír nem adott okot, amely a kínai gazdaság küszöbönálló megroggyanására utalna. Mindössze néhány kevéssé körvonalazott beszámoló jelent meg arról, hogy a kínai hatóságok le akarnak számolni az illegális értékpiaci tevékenységekkel, ráadásul olyan terveket is bejelentettek, amelyek szélesítenék a külföldiek hozzáférését a kínai belső piachoz.

"Normálisabb időkben" ezek pozitív fejlemények lennének, a regionális kínai részvénypiacok azonban olyan látványos mértékben erősödtek az elmúlt néhány hónapban, hogy a tilalmas kereskedési tevékenységek elleni fellépést a piacot elöntő "spekulációs hab" lefölözésként értelmezik a szereplők – áll a Barclays Capital elemzésében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?