István, Vajk
17 °C
34 °C

15 000 évente lehetne ekkora krach

2007.02.28. 14:09
A kereskedési napok 95 százalékában 3 százaléknál nem változnak többet a részvényindexek. A statisztika szerint 7-10 százalékosnál nagyobb tőzsdeingadozás 15 ezer évente egyszer fordulhatna elő, de ennél 15 ezerszer gyakrabban van. A mostani krach után a szakemberek további szélsőséges árfolyamkilengéseket várnak.

A tőzsdeindexek a kereskedési napok 70 százalékában a plusz-mínusz 1,5 százalékos, 95 százalékban a plusz-mínusz 3 százalékos tartományon belül változnak – érzékelteti statisztikai adatok a mostani tőzsdei mélyrepülés súlyát Andor György egyetemi docens, a műegyetem pénzügyi tanszékvezető-helyettese.

Marad az ideges kereskedés

A normális statisztikai szabályok szerint egy 7-10 százalékos napi indexváltozásnak csak minden 15 ezredik évben lehetne bekövetkeznie. Ezzel szemben az a tapasztalat, hogy csak az S&P-index az elmúlt hatvan évben hatvanszor változott ilyen mértékben.

Emellett volt három olyan alkalom, amikor az amerikai tőzsdeindex 15 százaléknál is nagyobbat változott egyetlen kereskedési napon, a Dow Jones csúcsát az 1987-es mínusz 23 százalék jelenti. Ez a statisztikai adatok szerint be sem következhetett volna – enged bepillantást Andor abba is, hogy a statisztika tudománya a szélsőséges esetekben csak korlátozottan alkalmazható.

Az egyetemi szakértő szerint az viszont kiderül az eddigi adatokból, hogy ilyen helyzetekben a következő napokban is felbolydult marad a piac. Ez azt jelenti, hogy a következő napokban is hektikus, nagy szélsőségeket hozó kereskedések várható. Az megjósolható, hogy a folytatásban is lesznek szélsőséges árfolyamváltozások, azt viszont nem lehet megmondai, hogy a pozitív vagy a negatív tartományban – mondta Andor.

Korrekció jöhet

Fél éves emelkedés után ne csodálkozzunk, hogy bekövetkezik egy jelentősebb korrekció - reagált az Indexnek az Erste Bank Befektetési Rt. stratégiai elemzője. Miró József szerint a korrekció elején vagyunk, de a mostani esés nem lesz akkora, mint májusban, és kisebb lesz a hatása a budapesti piacra.

Az esést több tényező összejátszása okozta, kezdve Alan Greenspan hétfő délutáni beszédétől kezdve a kínai tőzsde nagymértékű zuhanásáig. Az amerikai gazdaság lelassulásának félelme miatt már néhány napja megkezdődött a pénz kivonása a részvénypiacokról: a befektetők csökkentették részvénybefektetéseiket, államkötvényeket vettek felszabaduló pénzükön. Emiatt az államkötvények jelentős emelkedést mutattak világszerte. Az Egyesült Államokban például a tíz éves amerikai államkötvényen 13 bázispontos erősödés volt, ez majdnem egy százalékot jelent, ilyen mértékű erősödés a kötvénypiacon jelentősnek mondható - magyarázta Miró.

Az Egyesült Államokban az elemzőházak publikációiban már néhány hete megjelentek az ingatlanpiac összeomlásával kapcsolatos félelmek. Ha ugyanis a háztartások között nő a nemfizetők aránya, akkor a bankok komoly ingatlankínálattal jelennek meg a piacon, ami leviszi az árakat, árfolyamokat és a hozamokat - mondja Miró József. A félelem tehát megvan, de az adatok nem mutatnak nagyobb problémát: a lakások árai ha lassabban is, de emelkednek, a fogyasztói bizalom sem esett vissza.

A következő napokban több amerikai adat megjelenése is befolyásolhatja a piacot, kezdve a mai negyedik negyedéves GDP-adattal, illetve az új lakás értékesítési adatokkal.

London szerint nincs ok a pánikra

A brit elemzők azonban nem látnak fundamentális okot arra, hogy a piacoknak folytatniuk kellene a mélyrepülést. A Moody's szerdai elemzése szerint a kínai piac "bukófordulója", a tartós fogyasztási cikkek amerikai rendelésállományának zuhanása, valamint Alan Greenspan volt Fed-elnök nevének és a "recesszió" szónak ugyanazon mondatbeli előfordulása együtt elég volt ahhoz, hogy a New York-i értéktőzsde Dow Jones ipari árfolyamindexe 2001. szeptember 11-e óta a legnagyobb esést produkálja.

A Moody's szerint az előző nap indult piaci lejtmenetet valószínűleg jelentősen erősítette az a piaci mentalitás, hogy már esedékes volt egy nagyobb korrekció, egy ilyen drámai piaci esemény azonban hetekig kiható negatív irányzat elindítója lehet. A cég szerint a piaci szereplők is tanultak a 2005-ös, 2006-os visszaesésekből és kilábalásokból, és kevésbé valószínű, hogy – mint az előző két évben tették – most is két hónapig átalusszák a kínálkozó vásárlási lehetőségeket.

Nem rogyott meg Kína

A Barclays Capital londoni befektetési csoport szerdai első feltörekvő piaci áttekintése szerint a kínai tőzsdei esésre semmiféle olyan hír nem adott okot, amely a kínai gazdaság küszöbönálló megroggyanására utalna. Mindössze néhány kevéssé körvonalazott beszámoló jelent meg arról, hogy a kínai hatóságok le akarnak számolni az illegális értékpiaci tevékenységekkel, ráadásul olyan terveket is bejelentettek, amelyek szélesítenék a külföldiek hozzáférését a kínai belső piachoz.

"Normálisabb időkben" ezek pozitív fejlemények lennének, a regionális kínai részvénypiacok azonban olyan látványos mértékben erősödtek az elmúlt néhány hónapban, hogy a tilalmas kereskedési tevékenységek elleni fellépést a piacot elöntő "spekulációs hab" lefölözésként értelmezik a szereplők – áll a Barclays Capital elemzésében.