Előd
10 °C
16 °C

A United Airlines utaskísérői csökkentenék fizetésüket

2003.02.27. 10:14
A csődbe ment amerikai United Airlines légitársaság 24 ezer utaskísérőjét képviselő szakszervezet csütörtökön hat évre szóló, több mint egymilliárd dolláros megtakarítási tervet terjesztett a vállalatvezetés elé.
Az utaskísérők fizetésük csökkentését és a beosztások módosítását ajánlották fel, hogy a cég hatékonyabban versenyezhessen az olcsó társaságokkal, közölte az MTI. A vállalatvezetés február elején összesen 2,56 milliárd dollár megtakarítására kért javaslatokat a vállalat dolgozóit képviselő, különböző szakszervezetektől.

Korábban elegendőnek tartottak 2,4 milliárd dollár megtakarítást a vállalat megmentésére. A szakszervezetek akkor már belementek egy ideiglenes fizetéscsökkentésbe, amivel a cég havonta hetvenmillió dollárt spórol meg. (A United Airlines 1994 óta 55 százalékban az alkalmazottak tulajdonában van.)

Fapados légitársaságot indítana

Januárban a Reuters azt közölte, hogy a cég fapados légitársaságot akar indítani, de még nem tudni, a járatok milyen útvonalakon, milyen gépekkel üzemelnének, és hogy a jegyárak hogyan alakulnak. A pilóták és légi kísérők azonban bejelentették, hogy nem tartják jó ötletnek az olcsó légitársaság beindítását.

Gépeket adnak el

A United Airlines decemberben kért csődvédelmet, az övé eddig a legnagyobb értékű bukás az amerikai repülés történetében. A cégnél szerdán közölték, hogy eladják hét repülőgépüket a Thai Airwaysnek a listaár töredékéért, és újratárgyalják a bérleti díjat és a jelzálogkölcsön feltételeit 567 repülőgépük közül legalább 463-ra.

A nagy társaságok fizetéscsökkentést terveznek

A legnagyobb amerikai légitársaság, a United Airlines nemrég ugyancsak megtakarításra kérte a dolgozóit évi 1,8 milliárd dollár erejéig. A harmadik helyezett Delta Airlines új munkaszerződéseket tervez, és a negyedik helyezett Northwest Airlines arra kérte pilótáit, hogy a fizetéseket csökkentsék 1996 előtti szintre.