Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Csődközelben a United Airlines

2002.12.06. 12:10
Harmadára esett az UAL-papírok árfolyama, miután a vállalat nem kapta meg a kért kétmilliárd dolláros állami hitelgaranciát, és tárgyalásokat kezdett hitelezőivel a csődvédelem alatti működés finanszírozásáról.
A Reuters értesülései szerint a United Airlines egy másfélmilliárd dolláros csomagról kezdett tárgyalásokat a J.P. Morgan Chase, a Citibank, a GE Capital és a Bank One képviselőivel - az összegre a légitársaságnak a csődvédelem alatti működéshez lenne szüksége.

Fizetésképtelennek nyilvánítva

Korábban az Air Transportation Stabilization Board megtagadta a légitársaságtól a kért kétmilliárd dolláros állami hitelgaranciát a cég "nem elég meggyőző" üzleti tervére hivatkozva. A Standard & Poor's az UAL hitelbesorolását ezután a legrosszabbra módosította, a vállalat papírjainak ára pedig három dollárról egy dollárra zuhant a New York-i tőzsdén (az árfolyam két éve még negyven dollár körül mozgott).

A cég nem kommentál

A United nem kommentálta a csődről szóló híreket, de képviselője közölte, hogy "a repülők biztosan felszállnak, az utasok nyugodtan gyűjthetik tovább a mérföldeket". A német Lufthansa (amely az UAL partnere a Star Alliance csoportban) is bejelentette, hogy feltétlenül segíteni akarnak az amerikai társaságnak, és erről már meg is kezdődtek a tárgyalások.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!