Bernadett
-2 °C
4 °C

A tongai udvari bolond pénzügyei

2001.10.08. 11:07
A BBC beszámolója szerint a csendes-óceáni Tonga királyság két miniszterének is távoznia kellett, miután kiderült, hogy az udvari bolond elsikkasztott 26 millió dollárt.
A 26 millió dollárra - mely a királyság éves költségvetésének több mint felét teszi ki - a kormány még az 1980-as években tett szert, amikor jó pénzért állampolgárságot és speciális tongai útleveleket adott el különféle ázsiai államok polgárainak, elsősorban a Hongkongból távozni kívánó kínaiknak.

Üzletember és udvari bolond

A pénz fialtatása rövid idő alatt Jesse Bogdonoff amerikai üzletember kezébe került, aki korábban olyan mély benyomást tett Taufaahau Tupou királyra, hogy rendeletet adott ki, melyben hivatalos udvari bolondjává nevezte ki.

Az udvari bolond, aki egyébként a Bank of America alkalmazottja is volt, azt javasolta, hogy a pénzt helyezzék el az ő bankjánál. Az álláshalmozó Bogdonoff hamarosan a 26 millió dollár kezelésével hivatalosan megbízott tongai szakemberek fő tanácsadójává lépett elő, s ebben a minőségében 1999-ben sikerült elérnie, hogy a pénzt bízzák a Nevadában bejegyzett Millenium Asset Managementre.

Félő, hogy közröhej tárgya lesz az ország

A tongai kormány a közelmúltban azonban döbbenten tapasztalta, hogy mind az udvari bolond, mind pedig a Millenium alap nyomtalanul eltűnt, s vele a 26 millió dollár és a felhalmozódott mintegy 11 milliós kamat.

Az ország miniszeterelnöke a parlamentben elismerte, hogy az amerikai tanácsadó félrevezette a kormány, és attól tart, hogy az ország köznevetség tárgya lesz a történtek miatt.

Az alap kezelésével eredetileg megbízott tongai szakemberek vélhetően egy ideig nem kerülnek pénzügyek közelébe, ugyanis egyáltalán nem találták gyanúsnak, hogy a Millenium Asset Management öt vezető állását egy és ugyanazon személy, bizonyos H.V. Hiatt tölti be.