Viola
-5 °C
-2 °C

Ártörvény Szlovákiában

2008.09.17. 16:00
Ellenzéki tiltakozás mellett fogadta el a szlovák parlament a januári euróbevezetéshez kapcsolódó ártörvényt: eszerint egyes tárcák gyûjtik a területükhöz tartozó ágazatokban az árakat, és indokolatlan emelés esetén közbeléphetnek. Ha az államfõ aláírja, a törvény novemberben hatályba lép.

Ártörvényt fogadott el szerdán a szlovák parlament, azért, hogy az euró januári bevezetését a kereskedõk ne használhassák ki áremelésre. Ján Pociatek, a gyorsított eljárással szentesített jogszabályt elõterjesztõ pénzügyminiszter indoklása szerint az euró bevezetése az államot jelentõsen károsító, megengedhetetlen áremelések módozatait kínálja a kereskedelemnek. Ennek veszi elejét a most elfogadott jogszabály, jóllehet elemzõk szerint a törvény alkotmányos aggályokat vet fel.

A jogalkotó szándéka nem állami árszabályozás bevezetésére, hanem arra irányul, hogy kivételes esetekben az állam törvényi eszközökkel akadályozza meg a kiemelkedõen durva áremeléseket. Szlovákiában augusztus 24-e óta minden kereskedelemben kínált termék árát "duálisan", szlovák koronában és euróban is kötelezõ feltüntetni. Az év utolsó napjáig hátralevõ idõszakban a legtöbb szaktárca a törvény által illetékességet kap arra, hogy információkat gyûjtsön az árak alakulásáról, és az árképzés körülményeinek vizsgálatából szerzett ismeretek birtokában elbírálja az áremelést elõidézõ valós és valótlan körülményeket, majd indokolatlan áremelések esetén éljen az árak szabályozására kapott jogkörökkel.

Az ellenzék, a jegybank és munkáltatói érdekszervezetek ellenvetései ellenére a 150 tagú parlament egyszerû többséggel, 78 támogató szavazattal fogadta el a törvényt. Ha a törvényt az államfõ aláírja, az már november elsõ napjával hatályba lép.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!