Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb energiaválság fenyeget Európában

2006.06.27. 07:30
A Fitch szerint újabb európai energiaválságot okozhat Julia Timosenko ukrán kormányfő azon terve, miszerint Kijev újratárgyalná Oroszországgal a januári gázmegállapodást.

Könnyen újabb európai energiaválságot okozhat, hogy a kijevi kabinet újratárgyalná az év elején aláírt gázmegállapodást Oroszországgal - fejtette ki Moszkvában Jeffrey Woodruff, a Fitch Rating nemzetközi hitelminősítő energetikai csoportjának vezetője. A válság kirobbanásának esélyét Julia Timosenko újonnan megválasztott ukrán miniszterelnök újratárgyalási szándékán túl az is növeli, hogy a tervek szerint Türkmenisztán magasabb árat számlázna Oroszországnak a jövőben a gázszállítmányokért, az ukrán Naftogaz nem raktározott elegendő gázt Európa téli ellátására, illetve az orosz Gazprom is újabb áremelésre készül júliusban.

Jelentős veszély

Woodruff kiemelte, hogy ezen események egyenként is megzavarhatnák az európai szállításokat, így egyben pedig jelentős veszélyt jelentenek. Januárban már komoly problémákat okozott Európában Moszkva és Kijev vitája, a két fél megegyezéséig ugyanis érezhetően csökkent a nyomás az európai országok, többek között Magyarország gázvezetékeiben is.

A januárban tető alá hozott orosz-ukrán gázmegállapodás újratárgyalását a minap újra miniszterelnökké kinevezett Timosenko vetette fel, kifejtve, hogy minden gázellátással kapcsolatos ukrán megállapodást felül kell vizsgálni, ide értve az Oroszországgal és Türkmenisztánnal kötött szerződéseket is. Ukrajna és ezáltal Európa fő szállítója az orosz Gazprom, amely Timosenko szavaira reagálva jelezte is, hogy a megállapodás újratárgyalása újabb ellátási problémákat okozhat Európában.

A Gazprom arra is felhívta a figyelmet, hogy a Naftogaz nem raktároz elég gázt föld alatti tárolóiban, ami problémákat okozhat Európa téli ellátásában. A Naftogaz közlése szerint eddig ötmilliárd köbméter földgázt pumpált a tárolókba és a téli szezon kezdetéig összesen 16 milliárd tonna tartalékkal rendelkezik majd. A Gazprom szakértői szerint ez a szint akkor sem lesz elegendő, ha valóban megtelnek ennyire a Naftogaz tartályai, a biztonságos európai ellátáshoz ugyanis 18,5 milliárd köbméter gázra van szükség.

Közvetlenül ugyan nem érinti Ukrajnát Oroszország és Türkmenisztán árvitája, de a Fitch szerint nem kérdéses, hogy közvetetten Kijevvel fizetteti meg a magasabb költségeket az Ukrajnába évente 17 milliárd köbmétert szállító Gazprom. Ehhez még az is társul, hogy a januári megállapodás alapján Türkmenisztán évi 40 milliárd köbméter gázt közvetlenül is szállít Ukrajnának, így szinte kizárt, hogy egy esetleges oroszországi áremelésnek ne lenne tovagyűrűző hatása az ukrán árszintre.