Márk
13 °C
28 °C

Mégis részt vehetnek az európaiak az újjáépítésben?

2003.04.09. 12:26
Tom Delay, a Képviselőház republikánus többségének vezetője kijelentette, hogy elképzelhető, hogy az a múlt heti döntés, amely alapján kizárnák az újjáépítésből a francia és német cégeket, még megváltoztatható.
"Azt hiszem, a döntéssel megmutattuk, mit gondolnak az amerikaiak az európaiak háborúellenességéről. Azonban ez ügyben most jobb, ha az elnök elképzeléseihez igazodunk" - közölte Delay a Reuters jelentése szerint.

Az oroszok sem

A Képviselőház csütörtökön megszavazott egy előterjesztést, amely megakadályozná, hogy az iraki újjáépítésben német, francia, orosz és szíriai cégek részt vegyenek. Az előterjesztést a háború és újjáépítés nyolcvanmilliárd dolláros kiegészítő költségvetéséről szóló javaslathoz csatolták.

De mégis

A Fehér Ház azonban nem szeretné tovább élezni a viszonyt az európaiakkal, mivel az újjáépítésben szüksége van külső forrásokra. Bush elnök ennek érdekében már elérte, hogy az említett javaslatot a Szenátus elutasítsa. Richard Armitage külügyminiszter-helyettes pedig a Képviselőház elnökéhez írt levelében leszögezte: "A döntés miatt Amerikának aránytalanul nagy részt kellene vállalnia az újjáépítésben, ami Irak érdekeit is sértené."