Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nagy-Britanniában is elég lesz két hónap az euróátállásra

2002.07.22. 11:29
A font forgalomból való teljes kivonására a valutaunió jelenlegi tagjainak gyakorlatához hasonlóan már az euró bevezetése után két hónappal sor kerülhet - áll a brit pénzügyminisztérium jelentésében.
Korábban a pénzügyi tárca még fél éves időszakot irányzott elő az euró és a font együttes használatára. Az euróbevezetés felkészüléséről szóló hatodik jelentésében azonban a minisztérium a kontinensen lezajlott sikeres pénzcsere alapján már két hónapot is elegendőnek tart a nemzeti valuta kivonására.

A két hónapos időszak megegyezik a valutaunió tagállamai által követett gyakorlattal, hiszen az euró január 1-i bevezetése után márciustól kezdve már minden tagországban csak a közös európai valutával lehet fizetni. Három ország, Hollandia, Írország és Franciaország pedig két hónapnál is kevesebb időt adott a nemzeti valuta és az euró együttes használatára.

Már a következő választás előtt lecserélhető a font

A londoni kormány a tervek szerint jövő júniusig dönti el, hogy az euró bevezetésének feltételéül támasztott kritériumokat teljesítette-e a brit gazdaság. Amennyiben az értékelés felkészültnek tartja a szigetországot az eurózónához történő csatlakozásra, London népszavazás elé bocsátja az euró bevezetésének kérdését.

A Financial Times szerint a mostani döntés, amely hatról két hónapra csökkentette az euró és a font együttes, átmeneti használatának idejét, azt jelenti, hogy négy hónappal lerövidült az euróra történő átállás teljes időszaka, így akár még a következő, várhatóan 2005-ben tartandó parlamenti választás előtt sor kerülhet a pénzcsere végrehajtására. Az euró bevezetéséről szóló kormánydöntés után ugyanis minimum 30 hónap szükséges az euróátállás teljes folyamatának lebonyolítására.