Aranyláz kezdődött Ukrajnában

2008.10.16. 13:36
Valóságos aranyláz kerítette hatalmába az utóbbi hetekben a tehetősebb ukránokat, akik gyors ütemben vásárolják fel a bankok nemesfémkészleteit. A gazdag ukránok nem bíznak a betétekben és a részvényekben, inkább tonnaszámra veszik az aranyat.

Az arany mint befektetési eszköz iránt megnövekedett keresletet jól jelzik az Ukrán Statisztikai Állami Bizottság adatai, amelyek szerint az év eleje óta Ukrajna 18 tonna aranyat importált. Ez a múlt évi teljes behozatal négyszerese, írta szerdán a kijevi Gyelo című gazdasági napilap vonali kiadása.

Az újság szerint nyáron még nem volt túl nagy keletje a nemesfémnek az országban. Azonban ősszel, amikor jelentkeztek a pénzügyi válság jelei, és megingott a bizalom a bankbetétek és a részvények iránt, ugrásszerűen megnőtt iránta a kereslet.

A Finanszi i Kredit Bankban a lap érdeklődésére elmondták, hogy jelentős mértékben növelték aranyrúd- és aranyérem-eladásaikat. Míg az ügyfeleik tavaly egész évben 500 kilogrammot vásároltak a sárga fémből, addig az idén már egy tonnányit vettek belőle, és a vásárlókat még az sem tartotta vissza, hogy az arany ára több esetben elérte az ezer dollárt unciánként.

Hasonló kereslet-élénkülésről számoltak be a Brokbiznesz és a VAB Bankban is. Ez utóbbiban év eleje óta 50-70 százalékkal nőtt az arany eladási aránya.  • Tippek
  • Árfolyam