Árpád
-2 °C
4 °C

Megoldódik az ukrán-orosz gázvita

2008.03.05. 14:27
Ukrajna nem tartóztatja fel ukrán területen az Európai Unió felé irányuló orosz gázt, biztosította az ukrán kormányfő újólag az európai partnereket szerdán. A Mol Földgázszállító Zrt. és az E.On Magyarország egyaránt azt jelezte, semmiféle fennakadás nem volt eddig a szállításokban. Ugyanakkor a Gazprom szerint Ukrajna az Európába irányuló gáztranzitot már napi 60 millió köbméterrel csökkentette, de egyelőre egyetlen uniós tagállam sem jelezte, hogy csökkenne a gázellátás.

Nemsokára bejelenthető, hogy a Gazprom megszünteti az ukrán gázszállítása korlátozását, idézte az orosz földgázipari vállalat, a Gazprom szóvivőjét az ITAR-Taszsz hírügynökség szerda délután. Ukrajna és Oroszország rendezte a gázért való fizetés körül kialakult vitát, és erről hamarosan közös közlemény várható. A közleményben szó lesz az ukrajnai gázszállítás helyreállításának menetrendjéről is, mondta előzőleg egy bennfentes a Dow Jones hírügynökségnek.

Julija Timosenko - akit az Interfax idézett - az ukrán kormány ülése után közölte: Ukrajna megbízható partner, és nem szegi meg kötelezettségeit az Európai Unióba irányuló gázszállításban. Bár az orosz Gazprom szerint eddig csak kétszer 25 százalékos csökkentés volt az ukrán gázszállításban a normális szinthez képest, az ukrán Naftogas szerint a második 25 százalékos mérséklést követően a szállítási szint összesen már 82 százalékkal csökkent ténylegesen.

A Gazprom hétfő délelőtt 25 százalékkal csökkentette a földgáz szállítását Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy megfeneklettek az eddig felhalmozott ukrán adósság törlesztéséről folyó tárgyalások, majd kedd délelőtt jelezte: további 25 százalékkal csökkenti a gázmennyiséget, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa az orosz cégnek, miközben nincs még érvényes megállapodása az idei évre.

Az Index megkeresésére mind Mol Földgázszállító Zrt. és az E.On Magyarország egyaránt azt jelezte szerda délelőtt, semmiféle fennakadás nem volt eddig a szállításokban, sem mennyiségi kiesést, sem nyomásingadozást nem tapasztaltak.

Kedden a Gazprom és Ukrajna is azt jelezte: Európába zavartalan a földgázszállítás. A Gazprom szóvivője kedden hangsúlyozta, hogy továbbra is készen állnak a tárgyalások folytatására a Naftogas ukrán állami energiaipari céggel. - Az ukrán vállalat egyelőre azonban nem jelezte tárgyalási szándékát, és a Naftogas vezetője sem érkezett Moszkvába - mondta Szergej Kuprijanov. - Ennek következtében a helyzet változatlan, rendezetlen az adósság kérdése, és nincsenek aláírva a szükséges megállapodások.

A szóvivő elmondta, a Gazprom független megfigyelőket kért fel arra, hogy felügyeljék a gázszállítást. A svájci székhelyű SGS nemzetközi minőségellenőrző - vizsgáló és tanúsító szervezet képviselőit azonban hétfőn nem engedték oda két ukrajnai mérőállomáshoz Orlovkában és Ungváron.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?