Benedek
-5 °C
5 °C

Tilos ukrán olajat az unióba hozni

2008.05.28. 12:53
Az összes tagállamára vonatkozóan megtiltotta Európai Unió Bizottsága az Ukrajnából származó étolaj behozatalát, miután egyes szállítmányokban ásványolaj szennyezettséget mutattak ki a vizsgálatok - értesült a HavariaPress.

Május elején derült ki, egyes ukrán étolajszállítmányok vizsgálatakor, hogy azok ásványolajjal szennyezettek. Az Európai Uniós Gyors Veszély Jelző Rendszeren (RASFF) keresztül a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatalba eljutott újabb információk szerint az ásványolajjal szennyezett ukrán származású étolajból nem érkezett Magyarországra szállítmány.

Az Európai Unió Bizottsága határozatában valamennyi tagállamban - így hazánkban is - elrendelik az Ukrajnából származó vagy onnan szállított, 1512 11 91 KN-kód alá tartozó napraforgóolaj behozatalának tilalmát. A tilalom alól mentesülnek azok a napraforgóolaj-szállítmányok, amelyekhez olyan érvényes igazolást csatolnak, amely tanúsítja, hogy a szállítmány nem tartalmaz elfogadhatatlan mennyiségű ásványolajat, továbbá csatolják az ásványolaj kimutatására elvégzett mintavételezés és elemzés eredményeit ahhoz.

A legtöbb országban az összes szennyezett terméket még azelőtt zárolták, hogy az a finomítókba, vagy azt követően forgalomba került volna. A szennyezett olaj mennyisége mintegy 40 ezer tonna volt. A bizottság megítélése szerint az eset nem szándékos csalás, hanem véletlen szennyezés eredménye volt.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft