Eszter, Eliza
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Nem lesznek uniszex tarifák

2007.12.21. 07:24
Európában csak a skandináv országokban mindegy a biztosítóknak, hogy nőkkel vagy férfiakkal szerződnek. A többi uniós tagállam ugyanis jogszabályban mentette fel a biztosítókat az egyenlő bánásmód elve alól. Ezzel a nők jártak jól.

A jelek szerint Európában csak a skandináv országokban nincs különbség a férfiak és a hölgyek biztosítási kockázata között. Az északi államok kivételével ugyanis valamennyi EU-tagállam megalkotta azt a külön szabályozást, amely mentességet biztosít számára a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének érvényesítéséről szóló Európa tanácsi irányelv alól.

Magyarországon november végén módosította az esélyegyenlőségi és a biztosítási törvényt a parlament. Ha ez az új jogszabály nem született volna meg, a mai naptól kötött valamennyi új biztosítási szerződésben egységes tarifát kellene alkalmazniuk a biztosítóknak, nem lehetne megkülönböztetni a szerződőt a neme szerint.

A drasztikusan eltérő halálozási adatok miatt ez jelentősen megemelte volna az átlagosan 8-9 évvel tovább élő hölgyek életbiztosítási díjait - hiszen közelítették volna a férfiak kockázati szintjéhez a díjakat. Ugyancsak eltűntek volna a kötelező biztosítások terén az óvatosabb vezetőknek számító hölgyek számára kínált kedvezmények.

A törvénymódosítás ellenére számos kérdés még nyitott az új rendszerrel kapcsolatban - véli Marczi Erika, a Magyar Biztosítók Szövetségének életbiztosítási tagozatvezetője. Az bizonyos, hogy a biztosítóknak ezentúl nyilvánosságra kell hozniuk azokat a statisztikákat, amelyek alapján a díjaikat eltérítették, ám a közzététel időpontjával és módjával kapcsolatban még hiányzik a részletes szabályozás.

A biztosítók egy része - köztük a Marczi által képviselt Groupama is - úgy véli, hogy e statisztikáknak már december 21-től elérhetőnek kell lenniük, míg másoknak az az álláspontjuk, hogy a kötelezettség csak 2008. május 31-től áll fenn. Kérdéses még, hogy a díjeltérítést alátámasztó statisztikák - amelyek évek óta a biztosítók féltve őrzött adatai - milyen mélységben legyenek nyilvánosak, illetve hogy elegendő-e, ha ezek például az adott társaság honlapján kapnak helyet.

Az bizonyos, hogy a statisztikákat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete veti majd vizsgálat alá. Magyarországnak ötévente kell majd jelentenie Brüsszel felé, hogy a jelentős kockázati különbségek továbbra is fennállnak-e.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!