Valér
4 °C
8 °C

Az Unilever cáfolja a gyermekmunkavádat

2003.05.07. 13:13
Egy holland emberjogi szervezet szerint a többek között a Dove-ot és Liptont gyártó angol-holland óriásvállalat olyan indiai cégektől vásárol gyapotmagvakat, amelyek gyermekeket dolgoztatnak földjeiken. A cég nem tartja magát felelősnek, de azt állítja, szívesen segítene.
Az India Committee of the Netherlands jelentése szerint az indai gyapotföldeken dolgozók kilencven százaléka gyermek, nagyobb részük lány. A négyszázötvenezer gyermekmunkás némelyike még hét éves sincs. A szervezet szerint a munkakörülmények rettenetesek, a gyerekek éhbérért dolgoznak, egészségüket mezőgazdasági vegyszerek veszélyeztetik.

Az Unilever közvetetten felelős

A gyapotmagvakat az Unilever indiai leányvállalata, a Hindustan Lever szerzi be a Paras Extra Growth Seed nevű helyi cégtől. A Paras Extra Growth Seed, amelyben a Hindustan Lever kisebbségi tulajdonos is, a farmerektől vásárolja fel a magvakat. A gyerekeket a farmerek alkalmazzák, gyakran úgy, hogy a szülőknek kölcsönt adnak, akik azt csak gyermekeik dolgoztatásával tudják évek alatt visszafizetni. A szervezet szerint a gyermekmunka miatt az Unilever is felelős, hiszen olyan alacsony áron vásárol a termelőktől, hogy azok, még ha akarnának, se tudnak javítani a helyzeten.

Eddig nem tárgyaltak

Az Unilever nem ismeri el, hogy felelős lenne a gyerekek dolgoztatásáért. Alexandra Middendorp, a cég szóvivője azonban bejelentette, hogy a vállalat illetékesei szívesen találkoznának ez ügyben a szervezet képviselőivel. Az India Committee of the Netherlands szerint azonban már többször megpróbáltak tárgyalni a vállalattal, de az nem állt szóba velük. Az MV Foundation indiai gyermekjogi szervezet szintén hiába próbált találkozni a Hindustan Leverrel. A holland szervezet most abban bízik, hogy jelentésük hatására a cég még májusban tárgyalóasztalhoz ül.