Magához térhet a UPC

2003.03.31. 11:00
A holland UPC, Európa legnagyobb kábeltévé társasága a jelek szerint kikerülhet a csődvédelemből, mivel tavaly a felére csökkentette nettó veszteségét, és a működési eredménye várhatóan az idén is tovább javul.
A tavalyi nettó veszteség 2,24 milliárd euró lett az előző évi 4,4 milliárd után. A tavalyi eredményt hárommilliárd euró leírás terhelte meg, elsősorban a vagyonértékelések csökkentése miatt. A UPC a megalakulása óta még egyszer sem termelt tiszta nyereséget.

Jobban forog a pénz

Az idén a forgalmának 12 százalékos növekedését várja a UPC, és 525 millió euró pénzforgalmi többletre (EBITDA) számít. Az elmúlt évben a folytatódó tevékenységeinek bevétele 1,366 milliárd euró volt, 15 százalékkal több, mint 2001-ben. Az EBITDA 284 millió euró lett, a 2001-es 162 millió eurós hiány után.

Az idén és az elkövetkező két évben a szolgáltatás színvonalával kapcsolatban folyó bírósági eljárás évi 25 millió euróval terhelheti meg a UPC pénzforgalmi többletét, ha a cég kénytelen vállalni a perben szereplő, minimális programszolgáltatásra vonatkozó garanciát.

Adósságért részvényt

Az összesen 10,4 milliárd eurós adóssághalmaz nagyrészétől a társaság részvényre váltás útján kíván megszabadulni. A UPC pénzügyi helyzetének rendezését célzó átszervezési folyamat egy hónapos halasztást szenved az egyik kisebb hitelező bírósági keresete miatt - közölték hétfőn. A UPC az amerikai médiamogul John Malone tulajdonában lévő Liberty Media közvetett ellenőrzése alatt áll a UnitedGlobalCom közbejöttével. Hétfő délelőtt a UPC 0,03 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 40 százalékkal olcsóbb a pénteki, 0,05 eurós zárónál. Idén eddig 0,07 és 0,01 euró között változott az ára. Az év eleje óta 50 százalékkal olcsóbb.  • Tippek
  • Bankszámla