Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A UPC csökkentette veszteségét

2002.05.15. 15:33
A holland United Pan-Europe Communications NV (UPC) nemzetközi médiaszolgáltató nettó vesztesége 491,5 millió euró volt az első negyedévben, kevesebb a tavalyi első negyedévi 593,4 milliós veszteségnél, miközben az értékesítés 4 százalékkal 346,3 millió euróra nőtt. Ugyanakkor a cég részvényei gyakorlatilag elértéktelenedtek, és a vállalat adóssága meghaladja vagyonát.
A UPC jelenleg kötvénytartozásai átütemezéséről tárgyal hitelezőivel, és azalatt nem közöl előrejelzéseket várható teljesítményéről. A befektetők mindazonáltal biztatónak találhatják, hogy a cég működési vesztesége még nagyobb arányban csökkent: 128,6 millió euróra a tavalyi első negyedévi 307,1 millióról, a működés legszélesebb mutatója, a pénzforgalmi egyenleg pedig 55 millió eurós többletbe fordult a tavalyi első negyedévi 61 millió eurós hiány után. A vállalati közlemény szerint a javulás a költségek megfogásának és annak tulajdonítható, hogy a UPC korábbi, költséges beruházásai beérnek.

Nagyobb adósság, mint vagyon

Elemzők áprilisban még arról beszéltek, hogy tovább mélyül a UPC válsága. A cég tavaly 4,4 milliárd eurós veszteséget termelt, ennek fele, 2,05 milliárd, a negyedik negyedre jutott. Ezzel a 2000. év negyedik negyedéhez képest a veszteség megnégyszereződött. Ugyanakkor a cég adósságállománya 11,16 milliárd euróra növekedett, 855 millió eurós készpénz-állomány mellett. Ezzel 2000-hez képest a cég készpénztartaléka a felére csökkent. A UPC saját vagyonát tavaly év végén 8,5 milliárd euróra ecsülte, a 2000. évi 11,97 milliárd euró után, így az adósság 2001 végén jelentősen meghaladta a cég vagyonát.

Június 3. a fordulópont

A UPC számára június 3. lesz a fordulópont. A cég egy február 1-ig esedékes, 4 milliárd eurós hitel kamatával késett, de az esedékes 113 millió euró kamat törlesztésére június 3-ig haladékot kapott. Elemzők szerint 7,5 milliárd eurónyi törlesztést kellene átütemezni, illetve erről tárgyal a vállalat. A terv az, hogy a kölcsönöket 6 milliárd euró értékben és az elsőbbségi részvényeket 1,5 milliárd euróért részvényekre váltanának.

Nyolcvan euróról egy euróra

A UPC-részvények mindazonáltal a kötvényhitelezők számára kevéssé vonzók, mivel úgyszólván elértéktelenedtek. A UPC részvénye két évvel ezelőtt érte el több mint 80 eurós csúcsát, és tavaly év közepén süllyedt egy euró alá. A cég adósság-átszervezési terveit is veszélyezteti, hogy több mint hétmillió ügyfele nagyrészt elutasította a vállalat ötletét, amely szerint egységes számlán hajtanák be a kábeltévé-, az internet- és a telefonfogyasztást. A UPC-t február közepén kivették az amszterdami értéktőzsde vezető indexéből, az AEX-ből, miután a cég nettó adóssága meghaladta a vagyonát. A UPC szerda reggel 0,12 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, változatlan a keddi záróhoz képest.