Klaudia
-4 °C
2 °C

Felgyorsult az USA gazdasága

2003.11.25. 16:56
A vártnál jóval gyorsabban nőtt az Egyesült Államok gazdasága, a harmadik negyedévben 8,2 százalék volt - jelenti a BBC. Ez több mint kétszerese az első félév GDP-növekedésének.
Az Egyesült Államok az elmúlt 19 év legnagyobb gazdasági növekedését produkálta a harmadik negyedévben. Az elemzők által várt 7,8 százalék helyett 8,2 százalékos GDP-növekedést ért el a gazdaság. Egy hónappal ezelőtt a Kereskedelmi Minisztérium előzetes becslései 7,2 százalékos növekedést jósoltak.

A lakosság is fogyaszt

A lakossági fogyasztás is megugrott. Bár ez kissé elmaradt az előzetes várakozásoktól, 6,4 százalék helyett 6,2 százalék lett, az eredmény így is hatéves csúcsot jelent. A vállalatok, cégek eredménye is tíz százalékos, ami szintén a legjobb adat az utóbbi tíz évből - írja a BBC.

Biztonságot teremtettek a fogyasztóknak az újabb munkahelyek is, így megugrott a vásárlási kedvük. A fogyasztói roham azonban nem csökkentette az üzleti raktárkészleteket, a vállalatok ugyanis kibocsátásuk növelésével reagáltak a növekvő keresletre.

Az adócsökkentésnek köszönhető

Elemzők szerint az ugrás az adócsökkentéseknek köszönhető, és nem fog megismétlődni. Mint az Index megírta, a kongresszus tavasszal hagyta jóvá a Bush kormányzat 350 milliárd dolláros adócsökkentési tervét.

A növekedéshez hozzájárult a külkereskedelmi hiány mérséklődése is, hiszen az amerikai termékek és szolgáltatások eladása 7,8 százalékkal, vagyis 25 éve nem látott gyors ütemben nőttek. Közben bővültek a kormányzati kiadások is, a védelmi célokra költött összegek pedig stagnáltak.

A szakértők négy százalékos éves növekedést jósolnak az idei évre, jövőre pedig 4,3 százalékot várnak.