Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Globális veszélyt jelent az USA deficitje

2004.01.09. 08:47
Nemcsak az amerikai gazdaságra, hanem az egész világgazdaságra veszélyt jelent az Egyesült Államok növekvő költségvetési hiánya.
Nemcsak az amerikai gazdaságra, hanem az egész világgazdaságra veszélyt jelent az Egyesült Államok növekvő költségvetési hiánya, mivel bármikor kiválthatja a dollár árfolyamának hirtelen zuhanását - állítják az IMF szakértői, akik felhívták a kongresszus és a Fehér Ház figyelmét, hogy sürgős lépésekre van szükség a büdzsé és a folyó fizetési mérleg deficitjének csökkentése céljából.

Nem tagadható azonban szerintük, hogy az adócsökkentés és a költségvetési kiadások növelése 2001 óta elősegítette a világgazdaság növekedését. A washingtoni kormány prognózisa szerint a 2004-es pénzügyi évben rekordnagyságúra, 475 milliárd dollárra, azaz a GDP 4 százalékára emelkedik a büdzsé hiánya, amit John Snow pénzügyminiszter kezelhető nagyságúnak minősített. Snow közölte: öt éven belül várhatóan a GDP két százalékára mérséklődik a deficit.

Az IMF szakértői jelentése szerint az USA nettó külföldi adóssága néhány éven belül elérheti a GDP 40 százalékát, ami komoly nyomást fog gyakorolni a dollárra. A tartósan magas egyensúlyhiány nemcsak a külföldi, de a hazai befektetőket is elriaszthatja, gátolja a termelékenység növekedését, veszélyezteti a társadalom- és egészségbiztosítási programokat. A dollár mostani zuhanása szerintük a befektetők költségvetéssel kapcsolatos aggodalmait jelzi, és a deficit lefaragása érdekében a kiadások csökkentésére és az adók emelésére van szükség.