Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Nyertesek és vesztesek Amerikában

2008.07.07. 07:59
Miközben egyes államokban csökkent az álláshelyek száma és a személyi jövedelmek is kisebbek, mint egy évvel ezelőtt, több államban még az ingatlanpiaci válság sem éreztette hatását, akad olyan terület is, amely az élelmiszerárak emelkedésén nyert.

Szokatlanul nagy különbségek jellemezték az év első negyedében az amerikai szövetségi államokban a személyi jövedelmek alakulását: míg a rekorder Észak-Dakotában éves alapon 7,6 százalékos növekedést mértek, addig a déli Arkansas lakosai 1,9 százalékos zsugorodást voltak kénytelenek elkönyvelni. Az amerikai kereskedelmi minisztérium gazdasági elemző irodájának (BEA) nemrég kiadott közleménye a jelentős regionális eltéréseket elsősorban az emelkedő gabonaárakkal magyarázza. Miközben ugyanis a gabonatermesztő Észak-Dakota nyertese volt a drágulásnak, addig Arkansas baromfitenyésztői számára a költségeik megugrását jelentette.

Az élelmiszerárak emelkedése azonban csak egyike azoknak a gazdasági változásoknak, amelyek igencsak eltérő módon érintik az Egyesült Államok különböző régióit. Az ingatlanpiaci válság és a feldolgozóipari állások leépítése különösen súlyosan érintette Michigan, Indiana, Ohio és Florida államot. Az ország nyugati részén és Texasban azonban, ahol az ingatlanpiac megmenekült az összeomlástól, a magas energia- és nyersanyagárak több városi körzetben is gazdasági fellendülést hoztak.

A Global Insight által készített, 363 amerikai városi régió kilátásaival foglalkozó friss jelentés 80 olyan körzetet számol öszsze, amelyet a mostani lassulás/recesszió úgy ért utol, hogy még a dotkom buborék kipukkanását követő, 2001-es recesszióból sem épültek fel teljesen. Ezek többsége nettó állásvesztéssel zárhatja majd az évtizedet. Az előrejelzés szerint elsősorban a Nagy-tavak vidékének ipari – és különösen az autóipari – városai sínylik majd meg a 2000-es éveket, de olyan high-tech központok sem épülnek fel teljesen a 2001-es sokkból, mint San Francisco vagy San José.

A jelzálogpiaci válság ráadásul az ország számos régiójában súlyosbodni fog az elkövetkező hónapokban – figyelmeztet a Global Insight. Az idei év egészében történelmi mélypontra sülylyedhet az újlakás-építések száma, miközben várhatóan a használt lakások értékesítése és a lakásárak egyaránt tovább csökkennek. Az áresések a legnagyobb mértékben Kaliforniát és Floridát sújtják; a 24 legnagyobb esést elkönyvelt térség ebben a két államban összpontosul. A lakásárak alakulásának listáját vezető texasi Odessa és Midland ugyanakkor – az energiapiaci felfutásnak köszönhetően – változatlanul gyors drágulást mutat.

A Global Insight előrejelzése szerint az idén közel 1500 milliárd (!) dollárral csökkenhet az Egyesült Államok lakásállományának összértéke. A legnagyobb vesztes Los Angeles lehet mintegy 200 milliárd dolláros értékvesztéssel, amelyet Washington DC, San Francisco és a kaliforniai Riverside követhet. A két legnagyobb város, ahol emelkedhet a lakóingatlanok összértéke, az észak-karolinai Charlotte és Raleigh.