Gerzson
-3 °C
3 °C

Az USA kénytelen fizetni a kocsmazenéért

2001.12.19. 09:50
Ha Komár László a VIII, kerületen kívül a Mississippi deltájában is népszerű lenne, akkor most dörzsölhetné a tenyerét: az Egyesült Államok ugyanis kompenzációt fizet az európai zenészeknek, mivel az amerikai bár- és étteremtulajdonosok ingyen szolgáltathatnak zenét.
Törvénysértő az az amerikai jogszabály - az 1998-es Copyright Act - amely gyakorlatilag az összes bárt, éttermet és boltot mentesíti a jogdíjfizetés alól, ha zenét szolgáltatnak - állapította meg a WTO egyik bizottsága. Az USA és az EU most megállapodtak arról, hogy az amerikaiak ellentételezésként pénzzel támogatnak európai zenei projekteket. Az EU muzsikusai azt állították, hogy 27 millió dollár kár érte őket a jogszabály miatt, a WTO ebből azonban csak 1,1 milliót ismert el jogosnak.

Ünnepelnek az írek

"Csillogni fog az írek szeme a karácsonyi szezonban" - kommentálta a megállapodást Pascal Lamy EU-főbiztos, aki nem az ajzószerek ünnepek táján megnövekedő fogyasztására célzott, hanem arra, hogy a megegyezés az ír zenét játszó előadóknak hozhatja a legtöbbet a konyhára. Dublinban a hír hallatán állítólag nyersbőr cipőket, kockás ingeket és Athens feliratú csomózott tarisznyákat vetettek az örömükben tomboló bölcsészek és műszaki egyetemisták közé.

Módosítani kell

Lamy szerint a pénzátutalás átmeneti megoldás és a hibás amerikai törvényt mindenképpen módosítani kell. A WTO december 31-éig vagy a mostani kongresszusi ülésszak végéig adott erre határidőt, amely azonban tarthatatlannak látszik. A megállapodásban az EU vállalta, hogy bár lehetősége lenne, nem él ellencsapásokkal.

Nem büntetnek

Bár az Index Zenei Főbiztosa a kompromisszum részeként javasolta az ír zenét játszó előadók - különös tekintettel a kockás inget és szőkésveres arcszőrzetet hordó fiatalemberek - súlyos megbüntetését, portálunk javaslatát a felek elvetették.

Kocsmában olcsóbb

Magyarországon az éttermek, bárok, sörözők és üzletek átalánydíjat fizetnek a lejátszott zene után. Az ír számokat nem filterezik. Egy átlagos budapesti vendéglátóhely - a záróra idejétől függően napi 250-555 forintot penget ki, az eggyel lepukkantabb kategóriában (kocsmák, büfék, ravatalozók) a tarifa 200 és 400 forint között van.