Ervin
14 °C
22 °C

Hétezer milliárd dollár az USA államadóssága

2004.02.20. 13:01
Az amerikai államkincstár csütörtöki jelentése szerint az Egyesült Államok államadóssága történelmében először meghaladta a hétbillió (hétezer milliárd) dollárt.
Az államkincstár napi jelentésében már szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok adóssága megközelítette a kongresszus által 7,015 billió dollárban limitált értéket, s könnyen 6,983 billió fölé emelkedhet a tartozás.

Rekord rekord hátán

Mivel idén választásokat rendeznek, kényes pont ez Bush politikájában. A demokraták várhatóan mind a rekord tartozást, mind az államháztartás magas hiányát fel fogják használni arra, hogy támadják vele az elnök adópolitikáját. Az államháztartás hiánya ugyanis szintén rekordösszeget, 374 milliárd dollárt ért el tavaly, ez pedig nagymértékben összefüggésben van az adósságállomány terebélyesedésével.

Utoljára 2002 júniusának végén érte el a tartozás a limitet, szintén adóssági mélypontot állítva fel. Ez közvetlenül azután következett be, hogy a Kongresszus fejet bólintott a limit megemelésére 5,95-ről 6,4 billió dollárra. Most újabb emelésre van kilátás, az államkincstári hivatalnokok legkésőbb októberig szeretnék növelni a tartozás elérhető maximumát.

Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke összességében 11 billió dollár volt 2003-ban, tehát az ország adóssága a GDP 63,6 százaléka.