Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az USA hiánya veszélyezteti a világgazdaságot

2004.04.15. 13:21
Két gazdasági világszervezet is kritizálta az Egyesült Államokat hatalmasra duzzadt költségvetési hiánya miatt. Az OECD és az IMF szerint az a terve, hogy 2009-re csökkentik felére az államháztartási deficitet, hosszútávon károkat okozhat a világgazdaságnak.
A Nemzetközi Pénzügyi Alap (IMF) és az OECD két egymástól független jelentése hasonló következtetéseket vont le az Egyesült Államok államháztartási hiányának következményeiről. Eszerint az Egyesült Államok gazdasága nem fog hozzájárulni a világgazdaság fellendüléséhez, inkább megakasztja a válságból való kilábalást.

Az IMF szerint az elszabadult amerikai költségevetési hiány komoly veszélyt jelent a globális fellendülésre az elkövetkezendő években. A szervezet legfrissebb jelentéséből kiolvasható, hogy az Egyesült Államok semmit nem tett annak érdekében, hogy visszafogja államháztartási hiányát.

Azt azonban az IMF és az OECD szakértői sem tagadják, hogy az amerikai kiadások növekedése, illetve a Bush-kormányzat adócsökkentési tervei 2001 óta elősegítették a világgazdaság növekedését. A szervezet előrejelzései szerint akár a GDP 4,5 százalékra is emelkedhet az idén a hiány, ami rekordnagyságúnak számítana.

Az OECD előrejelzése szerint a következő tíz évben nem fog számottevően csökkenni a hiány. A szervezet azonnali lépéseket sürget a helyzet megoldására.

Az amerikai kormányzat szerint a magas hiány a terrorizmus elleni háború költségei, az adócsökkentések miatti bevételkiesés és a gazdaság gyenge teljesítménye miatt alakulhatott ki.