Benedek
-5 °C
5 °C

A cégek kétharmada nem fizet adót

2004.04.07. 14:20
Az amerikai vállalatok majdnem kétharmada nem fizetett adót 1996 és 2000 között annak ellenére, hogy a gazdasági fellendülés következtében csúcsokat döntögetett a profitjuk - állítja egy kormányjelentés.
Az Egyesült Államok Kongresszusának legújabb jelentése alaposan felkavarja az elnökválasztási kampányban folyó adózásról szóló ádáz vitát - írja a The Guardian. A jelentés szerint az adófizetés elkerülése immár menthetetlenül beleivódott a nagyvállalatok szokásai közé, és a helyzet csak rosszabbodik.

Egyre többen

A vizsgálati időszakban, vagyis 1996 és 2000 között, folyamatosan nőtt azoknak az amerikai székhelyű vállalatoknak aránya, melyek azt állítják, nincs tulajdonuk. A növekedés ugyan csekély (1996-ban 60,3, míg 2000-ben 63 százalék), de folyamatos. A vállalati adó százalékos mértéke az összadóhoz képest óriásit zuhant az elmúlt években.

Tavaly például 7,4 százalékát tette ki az összes adónak, ez pedig messze van az 1952-es csúcstól, amikor az arány 32 százalék volt. A CNN szerint ez a legalacsonyabb szám 1983 óta, és a második legalacsonyabb 1934 óta.

Kiskapuk

A tanulmány szerint a külföldi székhelyű, de az Egyesült Államokban működő vállalatok még kevésbé szeretnek adót fizetni. Az utóbbi öt évben közel hetven százalékuk nyilatkozta azt az adóhatóságnak, hogy nincs semmi tulajdonuk.

"Túl sok vállalat használja ki a kiskapukat, hogy ne fizessen az államnak, dacára a sok juttatásnak, amit az államtól kapnak" - idézte a The Guardian Carl Levin demokrata politikust.

Az Egyesült Államokban a nagyvállalatokra 35 százalékos adókulcs vonatkozik. A cégek nagy része azonban kihasználja a kiskapukat, hogy leszorítsák kiadásaikat. A legemlékezetesebb az Enron esete volt, a cég 2,3 milliárdos profitot jelentett be 1996 és 1999 között, míg a valóságban 3 milliárd dollár volt a veszteségük.