Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A US Airways bojkottal vádolja pilótáit

2001.12.05. 11:38
A US Airways azzal vádolja pilótáit, hogy szándékosan vesznek ki egyszerre betegszabadságot, így bénítva meg a légitársaság működését. A szakszervezet szerint nincs szervezett akció, bár kétségtelen, hogy az elbocsátási hullám és a fizetés nélküli szabadság rossz hatással van az alkalmazottakra. A US Airways a költségcsökkentő program részeként már a párnákat, takarókat, újságokat is levette belföldi járatairól.
A US Airways bejelentette, hogy 216 járatot kellett törölnie, miután rengeteg pilóta vett ki egyszerre betegszabadságot - közölte a BBC. "Épp elég baj, hogy az egész ágazat nehéz helyzetben van, de ennél sokkal szomorúbb, hogy saját alkalmazottaink ilyen felelőtlenül viselkednek" - mondta Stephen Wolf vezérigazgató. "A vállalat mindent megtesz, hogy ezt a felháborító és megmagyarázhatatlan akciót leállítsa" - tette hozzá.

Nincs szervezett akció

A szakszervezet cáfolta, hogy szervezett akcióról lenne szó. Ugyanakkor közölték, hogy a pilóták hangulata nagyon rossz, hiszen légitársaság több száz pilótát fizetés nélküli szabadságra küldött, és valószínűleg további több százat még idén el is bocsát. "A költségcsökkentő programmal kapcsolatban saját javaslatokat készítettünk, de a vállalatvezetés még csak nem is reagált" - panaszolta Roy Freundlich, a szakszervezet szóvivője.

Se párna, se takaró, se újság

Októberben a légitársaság 766 millió dollár nettó negyedéves veszteségről számolt be, szemben az egy évvel korábbi harmincmilliós veszteséggel. A cég a költségcsökkentő program részeként legutóbb úgy döntött, hogy a belföldi járatokon ezentúl nem biztosítanak takarót, párnát és újságokat az utasoknak - írja a Washington Post. Így a People és a Sports Illustrated helyett már csak a légitársaság saját kiadványának olvasgatásával múlathatják az időt a US Airways utasai.