Donát
-4 °C
2 °C

Amerika kereskedni fog Vietnammal

2001.10.04. 09:49
A képviselőház után a szenátus is jóváhagyta az amerikai-vietnami kereskedelmi kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást. Bush elnök már jelezte: alá fogja írni a dokumentumot.
A washingtoni szenátus szerdán 88-12 arányban megszavazta az amerikai-vietnami kereskedelmi kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodást - közölte az MTI. George Bush amerikai elnök már korábban jelezte, hogy alá fogja írni az okmányt. "A kereskedelmi megállapodás az emberi jogok helyzetét illetően is a javulás reményét hordozza" - indokolta Bush a maga támogató álláspontját.

Visszük Amerikába
A szerdai szavazáson John McCain arizonai republikánus szenátor, aki hadifogolyként éveket töltött Vietnamban, a kapcsolatok normalizálása mellett szállt síkra. A képviselőház már korábban - 410 szavazattal 1 ellenében - elfogadta a megállapodást.

Egy évtizedes megbékélési folyamat Kiskapitalista fogyasztás

Két és fél évtized elteltével, Ho Si Minh-város, az egykori Saigon utcáin pezseg az élet, virágzik az üzlet, és csúcsokat dönt az egyelőre még csak kiskapitalista fogyasztás. Az "amerikai imperializmus" fölött győzelmet arató vietnami népről - a hősök gyermekeiről, adott esetben árváiról - mostanság olyan, jelkép értékű fotók járják be a média világát, amelyeken hatalmas üzemcsarnokokban szorgos kezek készítik a világpiacra szánt Nike tornacipők tömkelegét.

Negyven százalékos vám

Vietnam ma még egyike azon kevés országnak, amelyekkel nem lévén érvényes kereskedelmi megállapodása az Egyesült Államoknak, az üzleti kapcsolatokat nagyon hátráltatja a mintegy 40 százalékos vámtétel. Ez mintegy tízszerese annak, ami a legtöbb, amerikai piacra törekvő külföldi ország termékeit átlagosan sújtja.